“Mostovi Sarajeva” na Cannes Film Festivalu

film

film

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da je filmski omnibus “Mostovi Sarajeva” /Les Ponts de Sarajevo, koji su inicirali Obala Art Centar/Sarajevo grad filma i francuska producentska kuća Cinétévé te realizirali u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, Njemačke, Italije, Portugala i Bugarske, uvršten u zvanični program ovogodišnjeg Cannes Film Festivala.

Kratke filmove koji sačinjavaju omnibus režirali su: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde. Producenti filma su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović i Fabienne Servan Schreiber.

Nakon svjetske premijere na Cannes Film Festivalu, gdje će biti prikazan u okviru programa Specijalne projekcije, film “Mostovi Sarajeva” će 27. juna vidjeti i publika u Sarajevu, u sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Slijedi i njegovo prikazivanje na 20. Sarajevo Film Festivalu, a potom će ga vidjeti i publika u kinima širom BiH.

Filmski omnibus podržale su brojne evropske fondacije i televizijske kuće, a iz BiH partneri projekta su Fondacija Sarajevo Srce Evrope, Mission Centenaire, Francuski institut u BiH i Centar Andre Malraux.

Ovaj film ujedno predstavlja i prekretnicu za Sarajevo grad filma, projekat Sarajevo Film Festivala, koji će se u budućnosti zajedno sa svojim glavnim partnerom Atlantic Grupom fokusirati na produkciju dugometražnih filmova.

Posted by on 2014-04-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login