Na filmskom festivalu u Veneciji nagrađen glumac Emir Hadžihafizbegović

Emir Hadžifahizbegović

Emir Hadžifahizbegović

Žiri programa Horizonti, 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijelio je glumcu Emiru Hadžifahizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu “Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića.

Sviličić je iz Venecije poručio kako je time potvrđeno da je “hrvatski film vrlo žilav i da je spreman na velike poduhvate”, a Hadžihafizbegović je nakon primanja nagrade izjavio kako mu je to “najvažnije priznanje karijeri”.

“Želim zahvaliti svima, od partnerice Jasne Žalice, preko vozača na setu, do producenata. Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su ispred mene.
Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju”, kazao je Hadžihafizbegović.

“Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića jedan je od 17 dugometražnih naslova koji su se natjecali u Horizontima, službenom programu Venecije. Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji, a uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde, izvijestili su večeras iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Film prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Direktorica fotografije bila je Crystel Fournier, montažer Atanas Georgiev, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a dizajneri zvuka Tomislav Gašparić i Jean-Guy Veran. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Posted by on 2014-09-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login