Na Kipru otkriveno 2.300 godina staro pozorište

arheoloziAustralijski arheološki tim pronašao je na Kipru pozorište koje datira iz 300. godine p.n.e., što je dosad najstarije ovakvo zdanje na tlu te ostrvske zemlje, saopćila je u petak kiparska uprava za antikvitete.

– Australijski arheolozi su otkrili najstariji teatar na Kipru: strukturu koja se koristila za izvođenje predstava i spektakla tokom više od šest i po vijekova, od 300. godine p.n.e. do njenog rušenja u zemljotresima koji su pogodili ostrvo 365. Godine – ističe se u saopćenju prenosi agencija AFP.

– Nedavnim iskopavanjima, arheolozi su pokušali da pozorište smjeste u drevni urbani kontekst, tako što su identifikovali okolne građevine, uključujući jedan nimfeum (sistem fontana) iz II stojeća – precizirala je kiparska uprava za antikvitete.

Iskopavanja na lokalitetu helenističko-rimskog teatra Nea Pafos, na jugozapadnoj obali ostrva, predvodio je tim australijskih istraživača s Univerziteta u Sidneju.

Australijski arheolozi već dvije godine rade na tom lokalitetu koje se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Posted by on 2015-11-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login