Na slobodi svi privedeni u aferi iz Bratunca

policija BiH

policija BiH

Sudija Mensur Džonlić odbio je prijedlog Tužilaštva u Bijeljini za određivanje pritvora Mevli Manjić i Slavku Stojanoviću koji se terete za organizovanje prostitucije s maloljetnom Romkinjom iz Bratunca. Portparol Tužilaštva Danka Prodanović potvrdila je Srni da je prijedlog za određivanje pritvora odbijen, a obrazloženje sudije biće poznato tek sutra.

Tužilac u ovom slučaju Muris Šabić zatražio je pritvor za baku žrtve Mevlu Manjić koja je bila njen staratelj i za Slavka Stojanovića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo trgovine ljudima radi vršenja prostitucije za koje je zaprijećena kazna od jedne do 12 godina zatvora.

U zahtjevu je navedeno da bi njihovo puštanje na slobodu predstavljalo prijetnju za javni red i mir. U istrazi prostitucije sa maloljetnicom na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta privela 16 lica među kojima su državni i opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu. Dan nakon privođenja pritvor je zatražen za dvoje lica, a ostalih 14 je nakon saslušanja pušteno na slobodu  zbog nedostatka osnova za određivanje pritvora.

Žrtva afere je maloljetna romska djevojčica, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je u teškom zdravstvenom stanju zbrinuta u “sigurnoj kući” a starateljstvo nad njom preuzeo je nadležni Centar za socijalni rad.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login