Na Univerzitetu u Banja Luci postoji kriminal

korupcija, Univerzitet“I dalje mislim da na Univerzitetu u Banjoj Luci ima nekoliko profesora ‘beskrupuloznih kriminalaca koji uzimaju pare od bijede i sirotinje i na taj način se bogate“, ustvrdio je predsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Dronjak.

Dronjak je naveo javno i imena „onih koji rade ta nedjela“, ali dodaje da je od jednog od tih profesora „dobio tužbu i morat će dati 10.000 KM odštete“.

Borbu protiv korupcije na univerzitetima u RS-u, kako je naveo, trebalo bi da omogući i danas potpisana Povelja predstavnika univerziteta u RS-a, Unije studenata RS-a, Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva nauke i tehnologije RS-a, a pod pokroviteljstvom predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Kroz ovu povelju, tvrdi Dronjak, pokušat će da nađi način da se ti korumpirani profesori „smijene“.

Također je naveo da će insistirati i na objelodanjivanju spiska svih asistenata i stručnih saradnika na univerzitetima koji su imali prosjek manji od osam.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović vjeruje da „mali broj ljudi koji ne radi kako treba, neće pobijediti snagu profesionalnih i poštenih radnika na fakultetima“.

On brojne nepravilnosti na fakultetima vidi u periodu do 2006. godine.

“Do 2006. godine zatvarali smo oči pred nelegalnim radnjama u visokom obrazovanju. To je prošlost“, tvrdi Kasipović.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da se jedna od stavki u Povelji odnosi na podršku nauci tako što neće biti oporezivanja izdvajanja u nauku, a druga je da javnost ispita bude „aposlutno osigurana“.

Najavljeno je i da će u julu biti održana tematska sjednica Vlade RS-a o visokom obrazovanju.

Posted by on 2012-06-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login