Najbrži razvoj interneta u BiH

 

internet

internet

BiH je prošle godine zabilježila najveći napredak u odnosu na sve evropske zemlje kada je u pitanju razvoj interneta, pokazalo je istraživanje Međunarodne telekomunikacione unije (ITU).

U ovom izvještaju, koji važi za jedan od najkredibilnijih u svijetu, jer se na njegove nepristrasne rezultate oslanjaju svjetske vlade i finansijske institucije širom svijeta, stoji da je BiH prošle godine zabilježila pomak sa 74. na 69. mjesto, što znači da je ostvarila pomak od čak pet mjesta na rang-listi.

“BiH spada u grupu zemalja sa najdinamičnijim razvojem, a u toj grupi se još nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, Fidži, Tajland, Oman, Katar, Belorusija i Gruzija”, stoji u izvještaju.

Preko tri milijarde ljudi koristi internet širom svijeta, a rast informaciono- komunikacione tehnologije (ICT) zabilježen je u skoro svakoj zemlji na svijetu, stoji u ovom izvještaju.

“Posljednji podaci pokazuju da je korištenje interneta u konstantnom porastu, a tokom prošle godine zabilježen je porast od 6,6 odsto na globalnom nivou”, navodi se u istraživanju.

Da je napredak širom svijeta više nego očigledan, svjedoči i prognoza da će do kraja godine čak 44 odsto domaćinstva u svijetu imati internet, što je napredak u odnosu na pretprošlu godinu kada je svega 30 odsto domaćinstava u svijetu imala internet.

Internet pristup u školama odigrao je veliku ulogu u napredovanju tokom prethodne decenije. Naime, u razvijenim zemljama skoro sve škole imaju pristup internetu, dok u industrijalizovanim nacijama 100 odsto škola ima internetsku konekciju.

Posted by on 2014-12-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login