Najveće žrtve u Gazi su djeca

GazaTokom izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je 400, a ranjeno više od 2.800 djece, koja još uvijek nisu ni progovorila, niti znala značenje pojma rat.

U  proteklom mjesecu izraelska vojska je izvodila žestoke zračne, kopnene i pomorske napade u Pojasu Gaze u kojima su mete bile sve strukture palestinskog društva, među kojima i 400 ubijene i više od 2.800 ranjene djece koja još uvijek nisu ni govorila niti znala značenje pojma rat.

Pedijatrijski odjel i liječničko osoblje bolnice u Gazi su svjedoci zastrašujučih izraelskih napada i njihovih posljedica po palestinske mališane.

Prilikom posjete reporterske ekipe Anadolije bolnici u Gazi, Halila Es-Sekeni (30), otac ranjenog četverogodišnjaka, se pitao šta je krivica njegovog djeteta da bi bilo meta napada izraelske vojske.

Iako ljekari upozoravaju da bi njegov sin mogao ostati invalid, Sekani je kazao da se i dalje nada da će njegov mališan ozdraviti.
“Bili smo u svojoj kući u izbjegličkom kampu Cebaliye u Gazi. U trenutku je počelo bombardiranje. Zašto, kako… ne znam. Hvala Bogu da je moje najveće bogatstvo, mali sin preživio taj napad”, kazao je Halil.

Izraelska vojska je tokom proteklog mjeseca ubila hiljade ljudi i ranila hiljade djece u Gazi, čija je budućnost je sasvim neizvjesna.
Dvanaestogodišnji Mohammed Musa je ranjen i zadobio je ozbiljne povrede kičme, zbog čega je ostao nepokretan. Njegov otac Munir Musa (37) se od njega ne odvaja nijednog trena u bolnici, a u razgovoru sa novinarom AA je istakao da se boji za budućnost svog djeteta, koje je sanjalo da postane nastavnik, a čije snove je pokopala izraelska vojska.

“Mohammed je prvog dana Bajrama izašao van kuće da se igra sa vršnjacima. Nedugo zatim, avioni izraelske vojske su bombardirali igralište puno djece”, kazao je Musa.

Pedijatar Hani En-Nirab je kazao da je dječiji odjel bolnice u Gazi pretrpan ranjenom djecom i da je velika gužva u svim zdravstvenim ustanovama širom Pojasa Gaze.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je u izraelskim napadima od 7. jula ubijeno ukupno 868 Palestinaca, među kojima 400 djece, a da su u istom periodu ranjene 9.563 osobe, od kojih je 2.877 djece.

Posted by on 2014-08-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login