Narodna kuhinja – utočište za siromašne i zaboravljene

narodna kuhinjaZahvaljujući donacijama, u Travniku je završeno renoviranje narodne kuhinje. U ovoj kuhinji u centru Travnika se svakodnevno pripremaju obroci za 350 siromašnih, a mnogima od njih to je jedini obrok u toku dana.

Almasa Jabolak već 12 godina svakodnevno dolazi u narodnu kuhinju gdje čeka u redu za svoj dnevni obrok. Iako ima četvoro djece, Almasa danas živi sama i bez ikakvih prihoda.

“Djeca su mi smještena u domove u Lukavcu i Bakovićima. Hodam po kantama, skupljam željezo i od toga plaćam struju. Ali, dobro je, hrana nam je ovdje odlična i ne mogu se žaliti. Svi koji me znaju kažu da sam ovako naizgled dobro, ali trošim lijekove i zbog toga sam takva”, kaže Almasa.

U narodnoj kuhinji zatekli smo i Zlatka Jovanovića koji je došao po kruh i varivo od krompira za svojih sedmoro djece i suprugu.

​”Od rata pa do danas dolazim ovdje. Da mi nije kuhinje teško bih živio. Nađem neke privremene poslove, ali sam na birou 20 godina i nemam nikakva primanja”, ističe Zlatko.

Svaki dan u 11 sati u redu za hranu čekaju i Alozije Dovođa i Lepojka Grgić kojima od penzije nakon što plate režije ne ostane ništa.

“Živim sam i dok platim grijanje i ostale režije ostane mi 100 maraka. Od toga, svaki mjesec dajem pet KM jednom Fikretu kojem pomažem”, navodi Dovođa.

“Naši opštinari samo sebi meću u džep, a od nas traže da doprinosimo. Od moje penzije živi pet članova moje porodice i kamo puste sreće da je ljepše pa da ne moramo dolaziti ovdje”, navodi Grgić.

Kako bi obroci svaki dan bili na vrijeme pripremljeni već 17 godina se brine Kadira Musić i kaže da su korisnici narodne kuhinje zadovoljni hranom.

“Imaju svaki dan supu, glavno jelo i nešto slatko. Mislim da su zadovoljni, ne žale se jer su to ipak ljudi kojima je pomoć neophodna. Ima dosta i mladih koji nemaju izbora, inače ne bi dolazili ovdje”, kaže Musić.

Merhametova kuhinja u Travniku svakodnevno okuplja siromašne i zaboravljene bez obzira na nacionalnost. Sekretar Regionalnog odbora “Merhameta” Kenan Vrbanjac ističe da postoje i oni koji se srame doći pa se njima hrana dostavlja kući.

Prema zvaničnim podacima, u Travniku ima gotovo 8.000 nezaposlenih pa se strahuje se da će broj korisnika narodne kuhinje i dalje rasti.

Posted by on 2015-06-28. Filed under Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login