Naučna ekspedicija mjeri Mont Everest

Mont Everest, jezeroNaučna ekspedicija uskoro ide na najviši vrh Himalaja, Mont Everest, da bi izmjerila da li se “krov svijeta” zaista neznatno spustio tokom zemljotresa koji je prije dvije godine pogodio Nepal, na himalajskim obroncima.

Satelitske podaci pokazuju da je smrtonosni zemljotres magnitude 7,8, aprila 2015. godine, smanjio najviši vrh svijeta od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara, što nije razjašnjeno.

“Dvije godine je prošlo od velikog zemljotresa u Nepalu, a u naučnoj zajednici postoji sumnja koliko se Everest smanjio”, rekao je indijskoj agenciji PTI danas Svarna Suba Rao, glavni geometar Indije, “te ćemo ga premjeriti”.

Petočlana ekspedicija će zato, čim se završi zima, otići da mjerenjem s tla utvrdi stvarnu nadmorsku visinu tog vrha koja zvanično iznosi 8.848 metara, rekao je drugi zvaničnik za AFP.

Mjerenje zahtijeva mjesec dana rada na planini, zatim dvije nedjelje analize podataka koji će potom biti zvanično objavljeni.

Silovit zemljotres 2015. godine, u kojem je poginulo 9.000 ljudi i uništeno pola miliona kuća, za nekoliko metara je pomjerio tlo pod glavnim gradom Nepala, Katmanduom.

Posted by on 2017-01-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login