Nediljko Rimac mandatar za sastav nove Vlade Livanjskog kantona

Livanjski kanton

Livanjski kanton, zgrada Vlade

Mandatar za sastav nove Vlade i budući premijer Livanjskog kantona biće Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990, aktuelni predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, dok će nova kantonalna Vlada biti sastavljena od ministara dva HDZ-a, SNSD-a i SDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Branko Ivković, nakon sastanka rukovodstva stranke sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sinoć u Livnu, izjavio je da će HDZ BiH podržati Nediljka Rimca, ukoliko ga za mandatara predloži njegova stranka HDZ 1990.

Ivković je rekao novinarima da sada predstoji usaglašavanje sa predstavnicima Srba i Bošnjaka o raspodjeli ministarskih mjesta koja im po Ustavu BiH pripadaju, a nakon toga sazivanje kantonalne Skupštine i potvrđivanje nove Vlade.

Prema njegovim riječima, proces formiranja izvršne vlasti, odnosno imenovanja i potvrđivanja nove kantonalne Vlade, trebalo bi da bude okončan najdalje do kraja naredne nedjelje.

Livanjski kanton jedini je u Federaciji BiH u kojem ni gotovo 17 mjeseci nakon parlamentarnih izbora u BiH nije formirana nova Vlada.

Zbog neformiranja Vlade nije usvojen ni budžet kantona za 2012. godinu, pa su prosvjetni radnici u osnovnim školama 8. februara stupili u štrajk, a štrajk su najavili i zaposleni u kantonalnom MUP-u.

Posted by on 2012-02-21. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login