Nekadašnje atomsko sklonište u Konjicu sada je mjesto dijaloga i otvorenosti

ARK Konjic

ARK Konjic

Direkcija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground započela je pripreme za organizaciju trećeg ciklusa Projekta Bijenale koji će biti održan 24. aprila 2015. godine u partnerstvu s Republikom Austrijom i Republikom Albanijom.

– UNESCO je krajem 2009. godine bio prva organizacija koja je tada podržala Projekt Bijenale kao inicijativu, a danas kao respektabilni projekt i platformu koja promoviše saradnju između savremenih umjetnika jugoistočne Evrope i šire – kazao je tim povodom šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.
Dalje pojašnjava da su prvi ciklus Projekta Bijenale podržale Republika Srbija i Republika Crna Gora, drugi Republika Hrvatska i Republika Turska, a treći Projekt Bijenale ima podršku Republike Austrije i Republike Albanije.
Ideja o transformaciji spomenika, podsjeća Šešum, izgrađenog u Konjicu kao vojni bunker tokom hladnog rata u izložbeni prostor gdje bi se umjetnici sastajali i razmjenjivali ideje, „2009. godine mnogima je zvučala nestvarno.“
– Nekadašnje atomsko sklonište napravljeno da pruži zaštitu od vanjskog svijeta postalo je važno mjesto dijaloga i otvorenosti – istakao je Šešum.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer naglasio je da je Projekt Bijenale postao simbol moći, kulture i mjesto dijaloga „koje gradi mostove među ljudima.“
– Projekt također promovira otvoreno razmišljanje o ratu i poslijeratnom periodu, principu autonomnosti i jednakosti, i otvara pretpostavke za promociju regionalne savremene umjetnosti u kontekstu evropskih vrijednosti – rekao je ambasador Pammer.
Ambasador Albanije u BiH Flamur Gaši poručio je da Republika Albanija nastoji da više učestvuje u ovakvim vrstama kulturnih događaja „jer samo kultura može da približi naše narode i države u regiji.“

Atomska ratna komanda u Konjicu građena je od 1953. do 1979. godine, a izgradnja je koštala 4.600.000 američkih dolara. Smisao i osnovna ideja Projekta D-0 ARK Underground je da objekt zaštiti od propadanja te da ga na kraju transformiše u Muzej savremene umjetnosti D-0 ARK.

Posted by on 2014-10-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login