New York u 2013. posjetilo rekordnih 54,3 miliona turista

New York
New York

New York je ove godine oborio rekord u turističkim posjetama. Ovaj američki grad posjetilo je više od 54 miliona ljudi iz SAD-a i drugih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency.

U saopćenju iz gradske uprave New Yorka navodi se kako je ove godine zabilježen blagi porast u turističkim posjetama u odnosu na prošle godine.

U saopćenju se navodi kako je, u odnosu na prošlu godinu, u 2013. grad posjetilo 1,6 miliona turista više, tj. 54,3 miliona, čime je oboren rekord u turističkim posjetama.

Prema razvojnim planovima gradske uprave, 2015. godine očekivalo se 55 miliona turista. Međutim, prema sadašnjim podacima, očekuje se da će se ta kvota ispuniti već slijedeće godine. Od ukupnog broja turista, samo 11,4 miliona su strani turisti, dok su ostali građani SAD-a.

Grad je u 2013. godini potrošio 39,4 milijarde američkih dolara, a do kraja godine prihodi od turizma iznosit će 58,7 milijardi.

“Turizam ima veoma važnu ulogu u ekonomiji grada. Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, New York je uspio ostati privlačan za ostale građane SAD-a, kao i za ljude iz raznih dijelova svijeta, a prednjači u odnosu na druge gradove u zemlji”, poručio je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login