Nijemci organizuju naučnu konferenciju o ćevapčićima

ćevapiU pozivu na konferenciju se navodi da se pozivaju istraživači sa radovima o načinu širenju hrane i jela iz jednog mjesta u druga, sa posebnim osvrtom o tome kako je kebab postao ćevapčići.

Istraživački centar njemačkog Univerziteta Giessen od 17. do 19. septembra 2015. godine u gradu Giessen organizuje naučnu konferenciju pod nazivom “Od kebapa do ćevapčića: Hrana u osmanskoj Evropi”.

Cilj naučne konferencije je razviti odnose između akademskih disciplina Turskih studija i Južno-istočnih evropskih studija kao i evropske historije.

Također, na konferenciji će se izlagati radovi o opisu i značenjima hrane u vrijeme osmanske vladavine u Evropi i utjecaju osmanske kuhinje na evropske zemlje.

Očekuje se da istraživači izlažu radove o načinu pripremanja i konzumiranja hrane u vrijeme osmanskog perioda i utjecaju na konstrukciju društvenih i vjerskih pripadnosti.

U pozivu na konferenciju se navodi da se pozivaju istraživači sa radovima o načinu širenju hrane i jela iz jednog mjesta u druga, sa posebnim osvrtom o tome kako je kebab postao ćevapčići.

Svi zainteresirani za učešće na međunarodnoj konferenciji se mogu prijaviti do 15. decembra ove godine.

Posted by on 2014-11-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login