Niz novih potresa u Zenici posljedica smirivanja tla

zemljotres, ZenicaZeničani će nakon više decenija mirnog perioda morati da se navikavaju na zemljotrese, upozoravaju u u Upravi civilne zaštite Zeničko dobojskog kantona.

Nakon snažnog zemljotresaod 4,7 po Rihteru u prvim satima subote, 28. jula, uslijedio je niz manjih potresa, a najnoviji je registrovan u ponedjeljak u 11 sati, što je ponovo izazvalo uznemirenje građana.

Niz potresa u Zenici nakon najjačeg u noći s petka na subotu posljedica je smirivanja tla,
tvrde stručnjaci.

Osim neprospavane noći, najjači zemljotres u posljednjih 40 godina u Zenici je prouzročio manje materijalne štete, između ostalog oštećenja zidova i dimnjaka, obrušavanje fasada, oštećenja balkona, u jednom slučaju pucanje sajle lifta, te pad bojlera u privatnoj kući što je izazvalo pucanje cijevi i poplavu.

I u nedjelju uveče u Zenici su registrovana dva slabija zemljotresa u 18,53 i 19,32 sata.

Potres koji se dogodio u ponedjeljak u 11,01 sati imao je magnitudu u hipocentru 4,6 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale.

Evidentiran je kratkotrajni nestanak električne energije u nekim područjima zbog pomjeranja ulja u trafoima.

U Upravi civilne zaštite ZDK pripremili su letak sa uputama o ponašanju u slučajevima zemljotresa.

“Želim istaći da se građani moraju pripremati i educirati o svim važnim aspektima ponašanja u slučajevima zemljotresa”, izjavio je Sead Džanović, direktor Uprave.

Prema njegovim riječima, stambeni objekti u Zenici pokazali su se kvalitetnim u posljednjim potresima, pri čemu se u narednom periodu veća pažnja mora posvetiti nadzoru i poštivanju svih predviđenih standarda kvaliteta materijala i otpornosti na seizmičke aktivnosti.

rse / bih-x.info

Posted by on 2012-07-31. Filed under Bosna i Hercegovina, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login