Njemačka izbjegla recesiju

recesijaEkonomski rast u Njemačkoj usporava ali je nova recesija izbjegnuta.

Njemačka je izbjegla recesiju u trećem kvartalu ove godine, dok je Francuska nadmašila niska očekivanja, što će vjerojatno pomoći eurozoni da izbjegne pad privrede.

Njemačka je u trećem kvartalu imala rast od 0,1 posto, nakon jednakog pada u drugom kvartalu, čime je izbjegnuta recesija, a negativan rezultat izbjegnut je zahvaljujući snažnom porastu potrošnje građana.

Francuska ekonomija porasla je 0,3 posto čime su nadmašene niske prognoze rasta. No, revizija podataka za drugi kvartal pokazuje pad francuskog BDP-a od 0,1 posto.

Njemačka vlada smanjila je prognoze rasta u 2014. na 1,2 posto s prethodnih 1,9 posto, dok se u Francuskoj očekuje rast do kraja godine od 0,4 posto.

Španija je izvijestila o rastu od 0,5 posto, ali to je i dalje preslabo da bi znatnije potaklo zapošljavanje.

Italija i Francuska vrše pritisak na EU da se više koncentrira na poticanje rasta, umjesto na smanjenje deficita, kako bi bio spriječen povratak u recesiju, ali Njemačka se tome oštro protivi

Posted by on 2014-11-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login