“Noć muzeja” u Staroj crkvi na Baščaršiji

Stara crkva na Baščaršiji

Stara crkva na Baščaršiji

Muzej Stare crkve u Sarajevu već godinama učestvuje u projektu “Noć muzeja”, a noćas je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program.

Starješina Stare pravoslavne crkve Vanja Jovanović kazao je novinarima da se 16. maja ove godine obilježava “Noć muzeja”, dodajući da je 19. maj u svijetu Dan muzeja, ali se ovaj projekt održava obično sa subote na nedjelju prije toga.

“Sam projekt “Noć muzeja” je da, na neki način, oživimo ono što jeste, a to je naše kulturno-historijsko dobro. Ono što je veoma bitno u okviru tog projekta jeste da na neki način svi muzeji uzimaju u tome učešće. To je nešto što smo mi posudili od naraštaja koji dolaze i na taj način i doživimo da to čuvamo. To je sama suština. Sav ovaj ostali kulturološki program koji se dešava jeste nešto što upotpunjava, ali je punoća samog tog projekta uprava ta nekakva priča”, – kazao je Jovanović.

Manifestaciji “Noć muzeja” u Muzeju Stare crkve na Baščaršiji večeras je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je kazao novinarima da je značajno održavanje manifestacije “Noć muzeja”, dodajući kako se pokazalo da je to postala manifestacija koja privlači ljude.

“To je zaista jedna stvar koja kulturu dovede na neki način, iznenađujuće, do ljudi. Većinom u ovoj trci, brizi za svakodnevni život, zaboravi se na ovakve stvari i onda barem ovu jednu veče i jednu noć kada ljudi dođu, kada se nešto događa, privuče nas kultura. A kultura jeste nešto što ostaje i što je sadržaj života svakog od nas”, – kazao je Ivanić.

Posted by on 2015-05-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login