Noć sefardske kuhinje u okviru Baščaršijskih noći

Galerija Novi Hram

Galerija Novi Hram

U oviru Baščaršijskih noći, tradicionalno, osmi put, bit će održan program iz ciklusa pod nazivom Noć sefardske kuhinje.

Ovogodišinji program nosi naziv “Ladino u vazduhu, sefardska hrana na stolu”, a nastupit će KUD “Seljo” sa spletom sefardskih igara i pjesama, te kao specijalni gosti: Kamerni ansambl Felice i Irina Dobnik Redite.

Program će se sutra ispred Galerije Novi Hram, u 21:30 sati. Reditelj i voditelj programa je Eli Tauber.

I ove godine, govoreći o tradicionalnoj sefardskoj kuhinji, podsjetiće se na sefardski jezik – ladino i na predivne španske romanse, koje i danas pjevaju Sefardi u Sarajevu i ne samo Sefardi. One su postale dio bosanske tradicije na kojima je rasla i bosanska sevdalinka sa pjesmama: Kada ja pođoh na Bentbašu, Kćeri moja Omeru da li da te dam, Bolujem ja boluješ ti, itd.

Kao i svake godine, tradicionalno, publici će biti predstavljena sefardska kuhinja, dijelit će se sefardska jela i afiša sa receptima po kojima su napravljena jela.

Posted by on 2014-07-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login