Nova muzička škola “Kuća dobrih tonova” otvorena u Srebrenici

Srebrenica

Srebrenica

Novu muzičku školu otvorio je danas u Srebrenici Superar Bosnia kao “Kuću dobrih tonova”.

Škola će pružiti šansu da 220-oro djece iskuse značaj i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike.

Časovi muzike, kao što je sviranje raznih instrumenata, pjevanje u horu i ples su svakodnevne aktivnosti, kojima ih podučava Ismar Porić, koordinator Superar inicijative u Srebrenici, zajedno sa svojim timom.

-Ova nova muzička škola, ‘Kuća dobrih tonova’ pruža prijateljsku atmosferu, punu podrške, gdje djeca imaju priliku raditi na jačanju samopouzdanja, poštovanju drugih i disciplini. Superar označava bolju budućnost za ovu djecu i to je naša obaveza i naša privilegija, da ih podržimo u postizanju bolje budućnosti – izjavio je Ismar Porić, koordinator Superar inicijative u Srebrenici.

Superar Bosnia je osnovan 2012. godine, uz podršku Farmeri pomažu farmerima (Bauern helfen Bauern) i dio je Superar inicijative koja postoji i djeluje u Austriji, Bosni i Hercegovini, Lichtensteinu, Rumuniji, Republici Slovačkoj i Švicarskoj.

-Kada pomisle o Srebrenici, većina ljudi pomisle na genocidu koji se desio prije 20 godina. Naravno, postoji razlog za to. Sa Superar ‘Kućom dobrih tonova’, nadamo se da će Srebrenica postati poznata također i kao mjesto sa najboljom muzičkom školom, gdje će djeca iz svih etničkih skupina učiti o toleranciji i o radosti i snazi zajedničkog pjevanja – izjavila je Doraja Eberle, osnivač Farmeri pomažu farmerima i predsjedavajuća Savjetodavnog odbora ERSTE fondacije.

Osnovan u Austriji 2010. godine, od Bečke koncertne kuće, Hora bečkih dječaka i Caritasa Beč, Superar je inspiriran poznatom muzičkom inicijativom iz Venecuele, El Sistema, koja okuplja 350.000 djece i mladih u 180 različitih muzičkih centara širom Venecuele, čak i u najsiromašnijim oblastima.

U njima djeca iz svih socijalnih grupa imaju priliku da izgrade budućnost kroz muziku i mogu razviti njihove talente i ličnosti.

Posted by on 2015-04-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login