Nova pravila na Facebooku od 1. januara

Facebook će uskoro predstaviti novu politiku privatnosti na ovoj društvenoj mreži, koja će navodno pomoći korisnicima da imaju kontrolu nad svojim nalogom.

Nove “osnove privatnosti” (Privacy Basics) nude infromacije upravo o tome. Facebook, po svemu sudeći, uvodi opciju provjere privatnosti, podsjetnik za osobe koje objavljuju javne postove i jednostavniji birač publike.

Također, korisnici koji pristupaju Facebooku putem mobilnih aplikacija moći će da odaberu opciju isključivanja nekih reklama na zidu, a kompanija najavljuje i bolji pregled reklama.

S tim u vezi, Facebook navodi da sada reklame prilagođava korisniku u okviru internet bihejvioralnog reklamiranja.

Nova politika privatnosti ima za cilj i da pruži korisnicima mogućnost da saznaju više o tome koje njihove podatke Facebook koristi i u koje svrhe.

Tako kompanija tvrdi da joj podaci o lokaciji pomažu da ponudi relevantne reklame korisnicima, a da uzimanje informacija o bateriji i signalu mreže pomaže da aplikacija bolje funkcioniše.

Site također testira i “buy” dugme koje će omogućiti vlasnicima naloga na Facebooku da kupuju, a da ne napuštaju stranice društvene mreže.

Promjene stupaju na snagu od 1. januara 2015, a Facebook tvrdi da je za sada dobio pozitivne kritike.

Kompanija tvrdi da ranije postavljena podešavanja neće biti izmenjena ovim updateom.

Posted by on 2014-12-10. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login