Novi detalji u istrazi o FIFA-inim računima

FIFA

FIFA

Švicarske banke prijavile su 53 sumnjive aktivnosti u vezi sa računima koji pripadaju Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA), saopštilo je danas švicarsko tužilaštvo.

Državni tužitelj Michael Lauber rekao je da njegova kancelarija analizira veliku količinu zaplijenjenih podataka u vezi sa istragom o korupciji u FIFA-i.

On je rekao da ne može da odbaci mogućnost obavljanja razgovora sa predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom u okviru ove istrage, prenio je britanski list Washington post.

Vlasti Švicarske i Sjedinjenih Američkih Država vode odvojene istrage o korupciji u svjetskoj kući nogometa.

Do sada je uhapšeno nekoliko aktuelnih i bivših zvaničnika FIFA-e, a Interpol je za dvojicom raspisao potjernice.

Nečasne radnje

Američko tužilaštvo objavilo je jučer pokajnički dogovor Chucka Blazera, bivšeg člana Izvršnog odbora FIFA-e, iz kojeg je vidljivo da je gotovo dvije godine pribavljao povjerljive informacije istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI), prije nego što je sam priznao krivicu za nečasne radnje.

Blazer je od decembra 2011. godine bio i doušnik istražitelja FBI-a za koje je sakupljao informacije i dokumente vezane za istragu, učestvovao u tajnim operacijama i pristao biti svjedokom na suđenju, kad do njega dođe.

On je jedan od četvorice pojedinaca koji su u tajnosti priznali krivicu prije nego što će cijeli slučaj eskalirati hapšenjima u Cirihu 27. maja.

Švicarska policija je u maju, na zahtjev američkih vlasti, privela nekoliko visokih zvaničnika FIFA-e, zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 miliona dolara.

Među uhapšenima su dvojica potpredsjednika organizacije – Jeffrey Webb sa Kajmanskih Otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja.

I ostala petorica uhapšenih prema nalogu Ministarstva pravosuđa SAD-a su sa američkog kontinenta.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio je 2. juna ostavku na tu funkciju u Cirihu, nakon što je četiri dana prije toga osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA-e.

Posted by on 2015-06-18. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login