Novi direktor F1 želi uličnu trku u SAD

Formula 1

Formula 1

Novi izvršni direktor Formule jedan Čejs Keri najavio je promijene u tom takmičenju, rekavši da ono više neće biti “šou jednog čoveka”, a najavio je i dodavanje ulične trke u SAD.

Keri je okončao vladavinu Bernija Eklstona u F1, koja je trajala četiri decenije, a u današnjem intervjuu za agenciju Asošiejted pres ocijenio je da je ovaj sport stagnirao pod rukovodstvom doskorašnjeg prvog čoveka.

Keri je, međutim, nagovestio da će u pregovorima s pojedinačnim stazama i trkama biti uporan i nepopustljiv, baš kao i njegov prethodnik, rekavši da će trke koje generišu manje profita, kao što je ona u Britaniji, morati da dokažu da mogu da postanu profitabilnije umjesto da pregovaraju oko cijene organizacije.

Međunarodna kompanija za sport i zabavu Liberti medija (Liberty Media) preuzela je u ponedjeljak F1 od investicionog fonda Si-Vi-Si kepital partners (CVC Capital Partners). Kontrolni udio u Liberti mediji ima 75-godišnji tajkun Džon Meloun.

Prioritet za Liberti je rast u SAD. Ova firma je vlasnik bejzbol tima Atlanta Brejvs, a ima udjela i u nekoliko kablovskih televizija. Formula jedan trenutno ima samo jednu trku u SAD, onu u Ostinu, ali kompanija planira da ubaci i uličnu trku.

“Voljeli bismo da u SAD dodamo trku u nekom od velikih turističkih centara, kao što su Njujork, Los Anđeles, Majami, Las Vegas. Mislimo da možemo da stvorimo nešto što će biti zaista poseban događaj. Jasno je da u SAD možemo samo da rastemo. Nismo tamo ulagali kako treba da bismo izgradili tamošnje tržište”, rekao je Keri.

On je ocijenio da je sport ostao “zaglavljen u prošlosti” i da je zbog toga djelovao “malo umorno”, kao i da Eklston nije shvatio moderne medije.

“Berni je vodio šou jednog čoveka. Ja ne planiram tako da vodim Formulu jedan”, rekao je Keri.

Eklston će ostati počasni predsjednik i savetnik, ali sva vlast je sada u rukama Kerija, visokog funkcionera mreže Foks.

Posted by on 2017-01-26. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login