NPS: Kupusovićeva posvećenost pozorištu je naša inspiracija

Sulejman Kupusović

Sulejman Kupusović

Narodno pozorište Sarajevo na današnji dan se sjeća velikog reditelja Sulejmana Kupusovića čiji su lik i djelo obilježile savremenu bh. pozorišnu istoriju i čije su predstave imale jedinstvenu umjetničku vrijednost.

Bh. publika će ga pamtiti kroz predstave koje je režirao koje su dominantno obilježile vrijeme teatra već od sedamdesetih i osamdesetih godina, sve do njegove smrti, kao što su predstave “Kralj Lear”, “Propercije”, “Bjesnilo”, “Braća Karamazovi”, “Veliki vezir”, “Roman o Londonu”, “Hasanaginica”, “Kidaj od svoje žene”, “Derviš i smrt”, “Hanka”, “Tvrđava”, “Legenda o Ali-paši”, “Balada o Omeru i Merimi”, “Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna”, “Balkanski špijun u Sarajevu”.

-Na svim scenama svojim posebnim teatarskim jezikom, vizionarskim promišljanjem i srčanošću komunicirao je sa svojim saradnicima, glumcima i publikom koja je na magičan način pružala snagu i smisao njegovoj neprevaziđenoj umjetnosti – navedeno je u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kako je istaknuto, njegova posvećenost pozorištu je naša inspiracija i vodilja na nastavimo raditi i djelovati sa istim žarom i ljubavlju, da se njegova nit načina življenja pozorišta nikada ne prekine.

Posted by on 2017-08-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login