Obilježavanje osam stoljeća Magna Carte

 

Magna Carta Libertatum

Magna Carta Libertatum

Velika Britanija obilježava 800 godina od donošenja dokumenta koji se smatra začetnikom moderne demokratije i vladavine prava.

Četiri primjerka Magna Carte u ponedjeljak su izložena u Nacionalnoj biblioteci u Londonu, označivši tako početak obilježavanja 800 godina od donošenja dokumenta koji se smatra začetnikom moderne demokracije i vladavine prava.

Velika povelja slobode, Magna Carta Libertatum“, engleska je povelja iz 1215. godine kojom je zakonom ograničena moć kralja Johna (Ivana bez zemlje) i drugih vladara i koja je poslužila kao temelj za brojne pravne sisteme u svijetu, uključujući Deklaraciju ljudskih prava i američki Ustav.

Ukupno 1.215 ljudi, izvučenih lutrijom, bit će u prilici u iduća tri dana pogledati dokument u britanskoj biblioteci, prenosi Tanjug.

Dva originala koja čuva biblioteka “udružena” su s dva primjerka koji se čuvaju u katedralama Lincoln i Salisbury.

Četiri pergamenta bit će izložena u četvrtak u parlamentu, čime i službeno počinje godina proslave u čast ovog dokumenta.

Poštivanje zakonske procedure

U junu 1215. godine kralj Ivan je pristao na zahtjeve pobunjenih baruna, odrekao se određenih prava i pristao poštovati određenu zakonsku proceduru.

Ugovor je potpisan u Runnymedeu, zapadno od Londona.

Iako je trećina teksta izostavljena ili značajno prepravljena u idućih 10 godina, a gotovo sve 63 klauzule prepispitane, principi Magna Carte su, navodi Britanska biblioteka, ostali “snažan međunarodni poziv na pobunu protiv proizvoljne upotrebe moći i ovlasti”.

Širom Engleske ove godine bit će organizirano više izložbi, rasprava, konferencija, vjerskih službi, predavanja, humanitarnih večera, pozorišnih predstava i seoskih veselja, a komemoracija je planirana na dan potpisivanja Magna Carte – 15. juna u Runnymedeu.

Posted by on 2015-02-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login