Objavljen jedini roman Charlieja Chaplina

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

Engleski glumac Charlie Chaplin bio je slavni komičar, zvijezda nijemog filma, reditelj, scenarista i muzičar, no malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo štampano izdanje predstavljeno jučer u Britanskom filmskom institutu u Londonu, piše britanski The Telegraph.

Riječ je o gotovo nepoznatom jedinom Chaplinovom romanu “Footlights”, napisanom 1948., a prema kojemu je kasnije snimljen njegov film “Svjetla pozornice” (1952.) u kojem klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubistva.

Roman je objavljen u izdanju talijanskog instituta za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

Charlie Chaplin, rođen 1889. u Londonu kao Charles Spencer Chaplin u siromašnoj porodici, glumačku karijeru je počeo u muzičkim dvoranama Sohoa. Na filmskom se platnu prvi put pojavio 1914., da bi ostao upamćen kao jedna od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim je filmovima nastupao kao glumac, reditelj, scenarist, producent i kompozitor muzike. Karijera mu se protegnula na šest i po desetljeća, od pozorišta u Engleskoj u kojima je nastupao kao dječak, pa gotovo do smrti 1977. u 88. godini.

Njegov glavni lik bio je “Skitnica”, lutalica potkresanih brkova, otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja u uskom kaputu, prevelikim hlačama i cipelama, s polucilindrom na glavi i bambusovim štapom u ruci.

Chaplinov biograf David Robinson vjeruje da je odnos između klauna-alkoholičara i očajne balerine u romanu “Footlights” vjerovatno inspirisao Chaplinov susret s legendarnim ruskim plesačem Vaslavom Nijinskyjem 1916.

U romanu je vidljiv Chaplinov “živahan, specifičan” stil pisanja koji se, “u odsustvu uredničkih intervencija, slobodno kreće od otvoreno kolokvijalnog do trenutaka bogatih slikovitim i diksenovskim opisima”. Radnja je smještena u London i muzičke dvorane njegovih ranih profesionalnih godina, čarobno razdoblje u kojemu se oslobodio neimaštine svojeg djetinjstva, u kojima su mu se postupno razotkrili njegovi jedinstveni zabavljački talenti.

“No, njegovo pripovijedanje istovremeno otkriva bolnu neizvjesnost neobrazovanog, nekultiviranog dječaka gurnutog u svijet uspjeha”, a klaunovi izrazi očaja zbog gubitka poštovanja i divljenja javnosti vjerovatno su odraz Chaplinovih vlastitih osjećaja kako mu je jenjavala popularnost, dodaje institut.

Knjiga je opremljena ranije neobjavljenim dokumentima i fotografijama iz Chaplinovih arhiva, kao i slikama pozorišnog svijeta njegove mladosti kao i prizorima iz autorove privatne zbirke.

Posted by on 2014-02-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login