Očekuje se dalje pojeftinjenje goriva u BiH

Vlasnici automobila u BiH, u odnosu na cijene iz decembra 2014. godine, na punom rezervoaru mogu uštedjeti do 20 eura.

gorivoNakon što je prethodnih mjeseci došlo do kontinuiranog pada cijena nafte, iz Ministarstva trgovine entiteta Federacija Bosne i Hercegovine kažu kako bi u narednom periodu moglo doći do dodatnog pada cijena naftnih derivata.

Ukoliko se uporede aktuelne cijene s onima sa početka posljednjeg mjeseca prošle godine, onda se vidi da vozači automobila u Bosni i Hercegovini na punom rezervoaru mogu uštedjeti i više od 20 eura.

Vahida Crnalić iz federalnog Ministarstva trgovina izjavila je kako postoji mogućnost da cijene goriva u ovom bh. entitetu budu dodatno smanjene u narednom periodu.

“Od petka prošle sedmice smo imali zahtjeve distributera za sniženjem cijena nafte i nove cijene su stupile na snagu u ponedjeljak. Trenutna cijena nafte je u prosjeku 1,80 konvertabilnih maraka (blizu 0,92 eura). Ako se nastavi trenutni trend na globalnom tržištu, onda se može očekivati daljnji pad cijena nafte i kod nas. Ipak, to zavisi od distributera i od njihove reakcije na dešavanja na globalnom tržištu”, kazala je Crnalić.

Uvedene akcize

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije naveli su kako uvjeti za smanjenje cijena naftnih derivata na tržištu Federacije, koji su u posljednje vrijeme učestali, nastaju, prije svega, kao posljedica smanjenja rafinerijskih cijena.

“U posljednjih mjesec dana zabilježeno je često smanjenje cijena, što znači da su pozitivni trendovi zastupljeni relativno duži vremenski period. S obzirom da se posljednjih dana vrlo često u medijima govori o direktnoj povezanosti kretanja cijena na berzama s maloprodajnim cijenama, smatramo da ta veza ni u kom slučaju nije direktna. Posebno iz razloga što svako smanjenje cijena barela na tržištima ne znači automatski uslov za smanjenje cijena u maloprodaji. Ovdje treba imati u vidu i vrijednost dolara. U međuvremenu su uvedene i akcize za autoceste na gorivo, po osnovu Zakona o akcizama i taksa za terminale po osnovu Zakona o naftnim derivatima Federacije”, naveli su iz ovog udruženja.

Prema Zakonu o akcizama u Bosni i Hercegovini, akciza se plaća po litru, i to na dizel-gorivo i ostala gasna ulja 0,30 KM (0,15 eura), petrolej (kerozin) 0,30 KM, motorni benzin – bezolovni 0,35 KM (0,18 eura), motorni benzin 0,40 KM (0,20 eura) i lož-ulje ekstra lako i lako specijalno 0,30 KM (0,15 eura).

Udruženje prometnika naftnih derivata Federacije navodi kako će cijene nafte u narednom periodu odrediti, kako kažu, čitav niz parametara koji utječu na cjenovnu politiku na maloprodajnom tržištu.

“Sve zavisi od poslovne politike zemalja izvoznica, odnosno ekonomsko-političkih kretanja u svijetu koja utječu na kreiranje cjenovne politike u naftnom sektoru, što se sve na indirektan način odražava i na maloprodajne cijene na svim tržištima”, poručuju iz Udruženja.

Pad cijena i u RS-u

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice Miro Škiljević kazao je kako se u narednom periodu i u bh. entitetu Republika Srpska očekuje “blagi pad cijena nafte”.

“Za očekivati je da će cijene nafte i u RS-u nastaviti padati i u narednom periodu, jer je takvo stanje na svjetskom tržištu. Benzinske pumpe će uskladiti cijene sa rafinerijama. Pratićemo kretanje cijena nafte. Trenutne cijene nafte u RS-u su u prosjeku 1,70 KM [0,87 eura]. Ipak, u narednom periodu očekujemo trend blagog pada cijena nafte”, potvrdio je Škiljević.

Objasnio je da, uprkos činjenici da cijenu nafte diktiraju rafinerije i fiksna akciza, odnosno državni namet, cijene nafte mogu nesmetano dodatno padati u ovom bh. entitetu.

“Cijene nafte isto tako diktira i samo tržište, tako da ne postoji sada neka minimalna cijena nafte koja određuje koliko cijena nafte može padati”, naglasio je.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra iznosila je 2,30 do 2,45 KM (1,17 do 1,25 eura), što znači da su za dva mjeseca pale od 50 do 60 feninga.

Izvor: Agencije

Posted by on 2015-01-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login