Očekuje se izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj

Kapetan Dragan

Kapetan Dragan

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, nakon devetogodišnje pravne sage, suočit će se s hrvatskim pravosuđem, koje ga tereti za ratne zločine počinjene na području Knina početkom 1990-ih godina.

Njegov dolazak u Hrvatsku će biti prvo uspješno izručenje optuženog za ratne zločine iz Australije, piše u izdanju od srijede australski dnevni list The Australian.

Vasiljković, koji je u Australiji živio pod imenom Daniel Snedden, sa aerodroma u Sydneyju prema Hrvatskoj bi trebao poletjeti u srijedu ujutro po australskom vremenu, u pratnji hrvatskih policajaca.

Nakon hapšenja na zagrebačkom aerodromu, 60-godišnji bivši pripadnik tzv. Crvenih beretki bit će odmah prebačen na Županijski sud u Splitu, tvrdi australski list, pozivajući se na visoke izvore bliske pravosudnim tijelima.

Hrvatsko tužilaštvo sumnjiči Vasiljkovića da je, kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i komandant “Jedinice za posebne namjene” i “Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa” kršio Ženevsku konvenciju, jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Slučaj Vasiljković odugovlačio se skoro 10 godina, a tokom te pravne sage komandant paravojnih srpskih jedinica u Hrvatskoj podigao je i tužbu protiv The Australiana zbog klevete, koju je naposljetku izgubio, a slučaj je dva puta došao i do samog Visokog suda, najviše pravne instance.

‘Velika pobjeda’

Razvlačenje ovog postupka je australske porezne obveznike koštalo milione dolara i pokazalo da je Australija nonšalantna prema optuženim ratnim zločincima, dodaje The Australian.

List podsjeća da je Mark Aarons, dugogodišnji aktivist, napisao bombastičnu knjigu o dugogodišnjoj volji australskih vlasti da pružaju utočište optuženicima za ratne zločine.

“Ovo je velika pobjeda za Australiju, da konačno možemo reći da je poduzela akciju protiv jednog od brojnih optuženika za ratne zločine koji su u ovoj zemlji našli sigurnu luku”, kazao je Aarons.

Bivši zamjenik tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu Graham Blewitt pozdravio je najavljeno izručenje kao dugoočekivani korak prema pravdi.

Vasiljković je prvi put uhapšen u januaru 2006. godine, a iz pritvora je vodio pravnu bitku protiv izručenja punih devet godina.

Posted by on 2015-07-08. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login