Od ljeta prelazak granice Albanije i BiH samo sa ličnim kartama

Flamur Gashi

Flamur Gashi

Od ove ljetne sezone građani Bosne i Hercegovine i Republike Albanije međudržavnu granicu će moći prelaziti samo sa ličnim kartama, istakao je u intervjuu za Anadolu Agency Flamur Gashi, ambasador Republike Albanije u BiH.

Dogovoreno je naime, da zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u drugoj polovini maja boravi u službenoj posjeti Republici Albaniji.

Tom prilikom planirano je da se potpiše i sporazum za olakšano uzajamno putovanje između građana BiH i Albanije, samo sa ličnim kartama.

„To će biti veoma važan čin za građane obje države. To jasno govori na kojem nivou je saradnja između Albanije i BiH: olakšani način prelaska granice znatno će unaprijediti odnose između dvije države, a posebno u oblasti ekonomije“, ocjena je ambasadora Gashija.

Bolje komunikacijske veze

Planirano je da Sarajevo, najvjerovatnije u junu posjeti i predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani.

To bi se naime, moglo desiti u vrijeme kada Sarajevo kao „glavni grad Evrope“ bude obilježavao 100. godina od atentata na Austro-ugarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, 28. juna 1914. godine.

Ambasador je potvrdio i kako ovih dana namjerava razgovarati sa zvaničnicima Turkish Airlinesa kako bi se sagledale mogućnosti oko uspostave aviolinije koja bi Sarajevo preko Tirane povezivala sa Istanbulom.

„Veliki problem predstavlja komunikacija između glavnih gradova Albanije i BiH – Tirane i Sarajeva. Nema nikakve druge veze osim avionom i kopnom. Razgovarao sam u proteklom periodu sa poslovnim ljudima i njihov prijedlog je da bi najbolje bilo uspostaviti avioliniju koja će povezati glavne gradove BiH i Albanije.

Prijedlog je da se veza Sarajevo – Tirana poslije produži za Istanbul. To bi koristilo dosta ljudi i sadatreba iskoristiti taj moment da se uspostavi aviolinija bar dva puta nedeljno koja će povezati Tiranu i Sarajevo. Tražit ću da sa predstavnicima Turkish Airlinesa pokušamo realizirati ovu inicijativu što prije“, zaključio je ambasador Gashi.

Uspjeh Energoinvesta u Albaniji

On je istakao kako je bez obzira na razdaljinu između Sarajeva i Tirane koja iznosi svega 380 kilometara jako je teško putovati između dvije države putem Sarajevo-– Tirana, a posebno u dijelu Foča – Ščepan Polje.

Tim dijelom puta, navodi ambasador Albanije u BiH, teško saobraćaju autobusi, a u zimskom periodu i automobili. Kada bi, cijeni Gashi put bio savremeniji to bi značajno još više unaprijedilo odnose između dvije države – Albanije i BiH.

„U centru Sarajeva se mogu sresti na stotine turista iz Albanije. Na moju inicijativu sa Ministarstvom prosvjete Albanije dogovorio sam prije tri godine da radnici u prosvjeti prilikom posjeta van Albanije cilj bude posjeta BiH. To se uspješno realizira u protekle dvije do tri godine jer se povećao obim njihovih posjeta kako Sarajevu, tako i odlasci u Mostar, na Bunu i u Međugorje“, zaključio je Gashi.

Ambasador Albanije u BiH navodi kako je ekonomska saradnja između te države i BiH na visokom nivou što potvrđuju poslovi na kojim je angažovana kompanija Energoinvest iz Sarajeva.

Naime, ova bosanskohercegovačka kompanija je dobila u Albaniji poslove vrijedne oko 60 miliona eura i to na veoma značajnom projektu „energetske autoceste“.

Energoinvest, naglašava ambasador radi na izgradnji južnog kraka dalekovoda u Albaniji, posla vrijednog oko 28,5 miliona eura, kao i izgradnji dalekovoda prema Kosovu: posao vrijedan oko 30,5 miliona eura.

Vize između BiH i Kosova ugrožavaju odnose

Amabasdor Albanije u BiH međutim, ukazuje na probleme sa kojim se susreću građani BiH koji sarađuju poslovno ili žele postetiti Kosovo i obratno.

„Do sada je Ambasada Albanije u BiH posredovala između vlasti BiH i Kosova u protekle dvije do tri godine kako ne bi došlo do reciprociteta, odnosno uvođenja viza za građane BiH za ulazak na Kosovo.

Nije se ništa postiglo na tome pa je 15. januara 2014. godine Vlada Kosova za građane BiH uvela vize. To je građanima BiH stvorilo dosta poteškoća jer sada svi oni koji žele ići na Kosovo moraju vize vaditi u Tirani i na njih čekati dvije nedjelje.

Zbog svega smo dobili još poteškoća za slobodu kretanja na Balkanu i to nije trebalo. Sada je na potezu Vijeće ministara BIH koje treba da riješi to otvoreno pitanje. Primjer koji vlasti BiH mogu primjeniti može biti isti onaj kao što su to riješili Srbija i Kosovo.

Ništa drugo se ne traži. Građani Kosova mogu slobodno, bez viza putovati na teritoriju Srbije i obratno. Ostaje da to još u regiji nije riješeno jedino između BiH i Kosova“, navodi ambasador Gashi.

Naglašava kako je u proteklom periodu razgovarao sa velikim brojem biznismena iz BiH koji imaju probleme prebacivanja robe iz BiH na Kosovo. Interesantno je da naime, BiH sa Kosovom ima značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu i to u korist BiH.

„Obim razmjene je u korist BiH 80 naprema 20 posto, a od procenta koji se odnosi na BiH čak 70 posto je onaj koji se odnosi na firme iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Stoga čudi da se ovo pitanje ne rješava jer ono šteti za robe i građane na cijeloj teritoriji BiH“, navodi ambasador Gashi.

Posted by on 2014-04-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login