Niže cijene roaminga u EU

roaming, mobitelOd danas se dodatno snižavaju cijene roaminga unutar EU/EEA. Najveći pad cijena je za podatkovni promet u roamingu.

Shodno obvezama iz Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama u Europskoj uniji, maksimalne cijene za govorne, SMS i podatkovne usluge u roamingu koje započinju i završavaju unutar područja EU/EEA (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo) dodatno se snižavaju od danas u iznosu od 21posto do 55 posto, zavisno o vrsti usluge.

Snižavanje cijena roaminga još je jedna u nizu mjera kojima se na nivou EU/EEA nastoji unapređivati zaštita interesa krajnjih korisnika i uspostava jedinstvenog tržišta.

Najviše dopuštene cijene odnose se samo na pozive koji započinju i završavaju u EU/EEA zemljama, odnosno pozive koji se odvijaju između sudionika koji se nalaze u zemljama članicama EU/EEA. Ako se korisnik nalazi izvan EU/EEA područja, odnosno ako se nalazi u EU/EEA području, a poziv upućuje ili poziv prima iz države izvan EU/EEA područja, operatori mogu naplaćivati više cijene jer nisu obuhvaćene Uredbom i na taj način regulirane.

Posted by on 2014-07-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login