Od srijede početak kraja Zemaljskog muzeja

Zemaljski muzej, BiHNakon što je prije nekoliko mjeseci Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine zatvorila svoja vrata posjetiocima zbog nemogućnosti rada ista sudbina će se desiti i Zemaljskom muzeju.

Direktor Muzeja Adnan Busuladžić za Fenu kaže da se ova kulturna institucija nalazi u više nego teškoj situaciji.

Ukratko institucija koja čuva baštinu Bosne i Hercegovine već 120 godina došla je u situaciju da nije u mogućnosti podmiriti osnovne potrebe za funkcioniranje poput računa za struju, grijanja, a o plaćama zaposlenih koje nisu primili mjesecima ne treba ni govoriti.

Kako ističe direktor Muzeja u prošloj godini ova institucija kao ni ostale od tzv. državnog značaja nisu dobile sredstva. A prema predloženom budžetu koji je isti kao budžet iz 2011. u kojoj sredstva nisu dobili po svemu sudeći nisu planirani ni za iduću godinu.

Tako da se može očekivati, prema nimalo optimističnim pretpostavkama direktora Busuladžića, da će Muzej biti van funkcije i koju godinu.

Agonija koja je trajala 15 godina zbog neriješenog pravnog statusa, i načina finsiranja, završava se zatvaranjem institucija, koje ko zna zašto nazivaju institucijama od državnog značaja.

Prvo Umjetnička galerija o kojoj je priča trajala koji dan, a onda utihnula, zatim i Zemaljski muzej BiH… Za koji dan, mjesec ili godinu na redu su i biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, NUBBiH, Historijski muzej, Kinoteka BiH.

Kako je najavio Busuladžić 28. decembra bit će održana pres-konferencija na kojoj će javnost biti obaviještena da zaposlenici Muzeja nisu više u mogućnosti adekvatno se brinuti o eksponatima. Te da zbog situacije u kojoj su se našli ne mogu ni snositi odgovornost za eventualnu štetu.

Zbog situacije u kojoj se Muzej nalazi direkno su ugroženi eksponati Muzeja poput npr. Sarajevske hagade ali i ostali kojima treba poseban sistem zaštite.

A kako Busuladžić kaže nalazimo se u vremenu u kojem stanovništvu s obzirom na njegovu strukturu i ne trebaju institucije kulture.

Ako ne trebamo društvu i državi onda nas treba ukinuti”, kaže Busuladžić, koji smatra da je zadnjih godinu dana situacija kulminirala i da sve upućuje ka kraju ove, a možda i ostalih institucija.

Jednostavno za njih nije bilo ni razumijevanja ni političke volje.

 

Posted by on 2011-12-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login