Održan koncert Stefana Milenkovića u Sarajevu

Stefan Milenković

Stefan Milenković

Da je koncert u Sarajevu uvijek emotivan i intenzivan doživljaj za Stefana Milenkovića, potvrdio je sam svjetski poznati virtuoz na violini, koji je večeras, uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak, nastupio u Narodnom pozorištu Sarajevo, u sklopu festivala Baščaršijske noći.

U izvedenim djelima L. van Beethovena, C. Saint-Saensa, H. Wieniawskya i M. Ravela uživala je brojna sarajevska publika.

Mnogo uspomena

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica bit će uplaćen Crvenom križu/krstu BiH i utrošen za konkretnu pomoć nastradalim od poplava. U razgovoru za Oslobođenje uoči koncerta, violinist svjetskoga glasa, danas 37-godišnjak, koji je tokom osamdesetih bio poznat kao violinističko čudo od djeteta, govorio je o Sarajevu.

– To je grad u kojem sam nastupao mnogo puta od ranog detinjstva, tako da me za njega vezuju mnoge uspomene. Ljudi su divni i kao ljudi, ali i kao publika, tako da se veoma radujem ponovnom gostovanju, rekao je Milenković.

Stefana Milenkovića nije potrebno posebno predstavljati, dovoljno je navesti da se radi o umjetniku izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti. Karijeru je započeo veoma rano nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak, muzičar je širokih stilskih interesa, privržen je međunarodnim humanitarnim akcijama, a posvećen je i pedagoškom radu.

Srebrenka Poljak diplomirala je i magistrirala klavir u klasi prof. Zvjezdane Bašić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a s Milenkovićem surađuje od 2003, s kojim je dosad održala više od 70 recitala na velikim koncertnim podijima (Teatro Carlo Felice u Genovi, Teatro San Carlo u Napulju, Teatro Petruzzelli u Bariju…).

Divno prijateljstvo

– Verujem kako je ovo nastavak divnog prijateljstva, kazao je virtuoz na violini Stefan Milenković, obrativši se brojnoj sarajevskoj publici, koja se teška srca rastala od magije Milenkovićevih violinskih žica uz pratnju pijanistice Poljak.

Maestro Milenković, koji je violinu počeo svirati već s tri godine, a u šesnaestoj održao svoj hiljaditi koncert, sarajevskoj publici pružio je vrhunski užitak.

Posted by on 2014-07-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login