Okrugli sto “Smilje u Bosni i Hercegovini”

Vanjskotrgovinska komoraVanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i USAID/Sida FARMA projekat organizuju okrugli sto pod nazivom “Smilje u Bosni i Hercegovini“, koji će biti održan sutra, s početkom u 11.00 sati, u prostorijama VTKBiH u Sarajevu.

Prema analizama VTKBiH i USAID/Sida FARMA projekta Bosna i Hercegovina je u 2013. godini izvezla proizvode od smilja u vrijednosti od preko dva miliona KM. Po vrijednosti izvoza iz Hercegovine, smilje je u prošloj godini bilo rame uz rame sa mladim krompirom i zelenom salatom.

Hercegovačko smilje vrlo je cijenjeno kod zahtjevnih kupaca u Evropi i Americi, a svjetska potražnja za eteričnim uljem smilja u stalnom je rastu. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu, Hercegovina je nakon Korzike vodeći region u proizvodnji smilja za svjetsko tržište.

Zbog velike potražnje, količine samoniklog smilja u BiH rapidno se smanjuju, te je u RS-u nedavno donesena i odluka o potpunoj zabrani sakupljanja ove biljke iz prirode. Koristeći sjeme iz prirode domaći proizvođači su u periodu od nekoliko godina uspjeli zasaditi preko 40 hektara smilja, uprkos visokim troškovima proizvodnje.

Cilj je da se u narednih pet godina obnove prirodni resursi ove biljke, postepenim prelaskom na korištenje uzgojenog smilja. Ovaj okrugli sto će doprinijeti da se povežu sve interesne skupine u proizvodnji i preradi smilja te da se javnost upozna sa ovom izuzetnom biljkom koja je već postala značajan pokretač lokalnog razvoja Hercegovine; posebno interesantna za angažman žena u ruralnim sredinama, saopćeno je iz Službe za informiranje VTKBiH.

Posted by on 2014-07-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login