Ombudsmani za djecu iz svijeta u Sarajevu

Sarajevo

Sarajevo

Institucija Ombudsmana BiH i organizacija Save the Children organizatori su konferencije “Prava djeteta – od pojma do primjene”, koja će 3. i 4. novembra biti održana u Sarajevu, a prisustvovat će ombudsmani za djecu, predstavnici institucija ombudsmana i zagovornici prava djeteta iz država Evrope, Južne Amerike, Azije i Afrike.

Povod za održavanje te globalne konferencije je 25. godišnjica usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, a najavljeno je da će konferenciji prisustvovati i član Komiteta UN-a o pravima djeteta Peter Guráň iz Slovačke.

Organizatori najavljuju da će na tom skupu, između ostalih, biti obrađivane teme koje uključuju ulogu neovisnih nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u zaštiti i promociji prava djeteta, različite modele institucija ombudsmana za djecu, modele suradnje ombudsmana za djecu i nevladinih organizacija, kao i modele komunikacije ombudsmana za djecu s djecom kao svojim krajnjim korisnicima.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić taj događaj u Sarajevu ocjenjuje kao jedinstvenu prilika da predstavnici nezavisnih institucija za zaštitu prava djeteta iz cijelog svijeta razmijene iskustva, ali i da se predstave najbolje prakse iz velikog broja država i različitih konteksta o tome kako organizirati rad posebnih tijela pri nacionalnim institucijama za praćenje ljudskih prava, koja bi se isključivo bavila pravima djeteta.

“Održavanje konferencije u Sarajevu je i svojevrsno priznanje za rad Institucije Ombudsmana u BiH, koja je na odgovarajući način osposobila Odjel za prava djeteta pri Instituciji Ombudsmana BiH, ali i radu naše organizacije koja je od početka podržavala uspostavljanje ove strukture radi što bolje zaštite prava djeteta u BiH, ali i u regiji sjeverozapadnog Balkana”, dodaje Žeravčić.

Paralelno s programom konferencije, bit će održan i panel djece, savjetnika pri institucijama ombudsmana i predstavnika dječijih grupa koje se bave praćenjem prava djeteta iz regije, koji će, iz svoje perspektive, analizirati ulogu ombudsmana u zaštiti prava djeteta, kao i način na koji ta institucija komunicira s djecom kao svojim krajnjim korisnicima.

 

Posted by on 2014-11-03. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login