Osam namirnica koje jačaju vaše kosti

kosti, mlijeko, zdravljeVaše kosti i muskulatorna struktura od ključne su važnosti za vaše zdravlje, na koncu, kosti vašim mišićima daju osnovu koju toliko trebaju, a bez zdravih kostiju ne biste mogli uspravno stajati.

Ljudi u mnogome griješe jer ne paze na zdravlje svojih kostiju, sve dok ne zabole. Tada obično biva prekasno. Upravo zbog toga, u nastavku vam donosimo osam namirnica koje će očuvati vaše kosti.

Tvrde žitarice
Na tržištu možete naći veoma različite žitarice i svaka od njih je veoma dobra za vaše kosti. One sadrže sve potrebne vitamine, proteine i minerale koje su vam potrebne da započnete dan, a sadrže i barem 25 posto potrebne dnevne doze vitamina D.

Organsko povrće
Povrće je inače veoma dobro za naše zdravlje a naročito kada su u pitanju kosti. Primjera radi, povrće sadrži velike količine minerala, kalcija i magnezija, a preporuzčuje su obilnim količinama. Zeleno povrće je naročito poželjno, a najbolje je ono koje je organski uzgojeno.

Mlijeko
Kada smo bili mali svi su nam govorili da moramo piti mlijeko kako bi porasli i kako bi imali jake kosti. To je bio dobar razlog jer je mlijeko uistinu odlično za zdravlje kostiju, uglavnom zbog činjenice da je bogato kalcijumom. Idealan obrok za vaše kosti bio bi onaj koji bi se sastojao od mlijeka i žitarica, on bi vam zasigurno povećao dnevni unos vitamina D u organizam.

Jogurt
Mlijeko nije jedini mliječni napitak koji je od ključne važnosti za zdravlje i jačinu kostiju. To je definitvno i jogurt. Postoje različite vrste jogurta koje su ojačane dodatnim vitaminima, a naročito vitaminom D. Zbog toga, nastojte ga uvrstiti u vašu ishranu.

Sir
Sir je također pun vitamina D i kalcijuma, sve dok ne pretjerujete u njegovom konzumiranju.

Cjelovite žitarice
Svi smo čuli da mnogi nutricionisti govore o cjelovitim žitaricama kao Svetom Gralu prehrane, a iz vrlo dobrih razloga. Cjelovite žitarice su znatno bolje od drugih vrsta žitarica, a ako ste zdravija osoba, onda sigurno znate koliko je važno da su pšenica, zob, raž, quino, heljda, kukuruz ili smeđa riža u vašoj dnevnoj prehrani. Cjelovite žitarice doista imaju mnogo vitamina D, vitamina B, složenih ugljikohidrata, kao što su vlakna svih vrsta.

Krompir
Krompir je namirnica bez koje ne možemo da živimo, naročito ne bez svih divnih jela koja od njega pratimo. Odličan je za kosti jer sadrže veću količinu potasiuma koji ne samo da olakšava apsorpciju kalcijuma iz vaše krvi u vaše kosti ali može i smanjiti odlazak kalcijuma iz vaših kostiju.

Orašasti plodovi i sjemenke
Posljednji ali ne i manji važni su orašasti plodovi i sjemenke koji održavaju vaše kosti zdravima i jakim i to u dugoročnom periodu. Oni su bogati u morskim mineralima, naročito kalcijumu, a to znači da spriječavaju osteoporozu. S druge strane bogati su i magnezijumom i drugim zdravim esencijama za kosti punim proteina, selena, željeza i drugim mineralima ključnim za zdravlje.

Posted by on 2014-12-11. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login