Oštre riječi Mađara i SAD-a zbog izbjeglica

izbjeglice

izbjeglice

Šef službe mađarskog premijera Janos Lazar odbacio je kritike američkog veleposlanika u Budimpešti, koje je uputio na račun mađarske vlade, nazivajući ih “miješanjem u unutarnje poslove Mađarske”.

“Kao glasača me veoma iritira kad neki diplomat dođe ovamo i kaže nam kako da živimo i kako naši birači trebaju živjeti”, kazao je Lazar.

Otkad je prije pet godina preuzela vlast, Vlada koju predvodi Viktor Orban se nalazi pod vatrom Europske unije i SAD-a, prije svega zbog kršenja medijskih sloboda, reforme pravosudnog sustava, centralizacije moći te slamanja nevladinih organizacija, prenosi Reuters.

U tom kontekstu, američki veleposlanik Colin Bell je izjavio kako je korupcija u Mađarskoj “i dalje ozbiljan problem”, navodeći kao primjer tajnovitost koja okružuje sporazum s Rusijom o nuklearnom postrojenju u Paksu.

“Povećanje centralizacije moći stvara uvjete da mnoge velike odluke koje će imati utjecaj na buduće generacije, ostanu zamagljene. Pozivamo na hitan prekid teške taktike protiv organizacija civilnog društva”, kazao je Bell.

Oštra retorika

Uputio je i kritiku i prema mađarskom stavu o izbjegličkoj krizi.

“Možemo protjerati nacionalističku i netolerantnu retoriku u gomilu prašine, gdje i pripada”, kazao je Bell.

Odgovorio mu je šef Orbanovog kabineta Janos Lazar, rekavši da “kao zemlja Mađarska nije potčinjena SAD-u i ne želi to ni da bude”.

Po njemu, “diplomate koje su poslane u Mađarsku trebaju na to da se naviknu poslije pet godina” [otkada je stranka Fidesz na vlasti].

“Nismo mi ti koji trebaju provjeriti stvarnost, već Veleposlanstvo SAD-a s obzirom na to kako se miješa u unutarnje stvari Mađarske i što ishitreno i pojednostavljeno presuđuje”, zaključio je Lazar.

Posted by on 2015-10-29. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login