Otvoren poziv za prikupljanje fotografija za izložbu “Putevima revolucije”

Tjentište, spomenik, BiH

Tjentište

Historijski muzej BiH otvorio je poziv za prikupljanje fotografija iz ličnih arhiva o temi turizma i spomenika NOB-a, koje su potrebne za pripremu izložbe “Putevima Revolucije”.

Izložba je dio regionalne platforme “Neprimjereni spomenici”, čiji je član i Historijski muzej BiH.

Platforma je nastala kako bi se uspostavio okvir za dugoročnu suradnju partnerskih organizacija iz država s područja bivše Jugoslavije koje svojim radom problematiziraju pitanja revalorizacije i zaštite spomeničke baštine NOB-a.

Namijenjena je povezivanju institucija i nezavisnih organizacija, jačanju njihovih kapaciteta i distribuciji rezultata istraživanja u svrhu zagovaranja uređene međudržavne strategije prema baštini NOB-a.

Spomenička baština NOB-a ovdje se promatra kao proizvod složenih ekonomsko-političkih procesa izgradnje i raspada SFRJ. Značenje koje oni komuniciraju, kao i njihova memorijalna i estetska vrijednost također se razumije u bliskom odnosu s recentnom političkom prošlošću, neraskidivo povezanom s procesima tranzicije na području bivše Jugoslavije.

Ovakav pristup omogućava jasan odmak od estetizacije spomenika, njihove fetišizacije, kao i nostalgije za minulim vremenima.

Članovi platforme su SF:ius (HR), Moderna galerija Ljubljana (SLO), Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA/pro.ba, BIH), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH), Grupa arhitekata (SRB) i Muzej istorije Jugoslavije (SRB).

Izložba će prikazivati u kojoj mjeri i na koji način su spomenici NOB-a korišteni u turističke i izletničke svrhe, a biti će postavljena u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu i Kraljevu.

Gradnja i život spomenika i spomen-područja kontekstualizirat će se unutar projekta modernizacije socijalističke Jugoslavije. Fotografije iz osobnih arhiva koje Historijski muzej BiH prikuplja ovim pozivom poslužit će u rekonstrukciji odnosa prema spomenicima u svakodnevnom životu – porodičnim druženjima i turističkim putovanjima.

Za izložbu su potrebne privatne fotografije s izleta ili putovanja na kojima se vide partizanski spomenici. Na fotografijama mogu, ali i ne moraju biti vidljivi ljudi.

Fotografije se mogu slati do 1. oktobra ove godine.

Projekt financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Balkan Arts and Culture Fund, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Posted by on 2015-07-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login