Otvorena izložba "Darwin danas"

Darwin Now

Izložba "Darwin danas"

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je svečano otvorena izložba posvećena životu i radu Charlsa Darwina pod nazivom “Darwin danas” (Darwin Now).

“Darwin danas” je program British Councila kojim se obilježava 200. godišnjica od Darwinovog rođenja i 150. godišnjica od objave njegovog djela “O porijeklu vrsta putem prirodnog odabira”.

Kroz ovaj međunarodni program aktivnosti British Council ima za cilj zainteresiranima približiti teorije evolucije podstičući razgovor na ovu temu.

“Darwin danas” istražuje utjecaj Darwinovih ideja, kao i njihov učinak na savremenu biologiju, medicinu i društvo.

Izložbu je otvorio ambasador Velike Britanije Michael Tatham, koji je još jednom istakao značaj Darwina za doprinos u nauci.

“Posebno me raduje da je projekt predstavljanje Darwinovog doprinosa nauci uključio veliki broj mladih ljudi širom svijeta, gdje su mogli pokazati svoje mogućnosti debatiranja i razmišljanja”, kazao je Tatham.

lzložba je otvorena mjesec dana. Sastoji se od 20 panoa koji ukratko predstavljaju Darwinov doprinos današnjem svijetu.

Program “Darwin danas” je tokom prošle godine predstavljen publici u više od 43 zemlje širom svijeta, ukazujući na značaj djela Charlsa Darwina koje predstavlja odličan primjer doprinosa britanske nauke svjetskom znanju.

Program popraćen edukativnim radionicama predstavljen je u više od 40 škola, biblioteka i drugih ustanova širom naše zemlje.

British Council je organizacija za uspostavljanje i razvoj odnosa između Velike Britanije i drugih zemalja u oblasti kulture u preko 100 zemalja i teritorija širom svijeta.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login