Otvorena izložba pod nazivom “Fotografije bez emocija”

Fotografije bez emocijaIzložba pod nazivom “Fotografije bez emocija”, Erola Čolakovića Šehića, sarajevskog fotografa, režisera i snimatelja, otvorena je večeras u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Fotografije koje su predstavljene na izložbi, u okviru festivala Sarajevska zima 2017., nastajale su u periodu od 2013. do 2016., s tim da je ciklus „Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac – Dejton” nastao 1988. godine.

Izložba je sastavljena od nekoliko tematskih cjelina među kojima dominira socio-političko okruženje i autorove refleksije na trenutna stanja ne samo u našem društvu, već i šire. Erol Čolaković kaže da su ovo recentni radovi koji su nastali poslije njegove izložbe „Dvojnost“, koja je bila 2011. godine, ponovno je u svom rodnom Sarajevu.

– Koristim medij fotografije, medij filma da kontekstualiziram određene socijalne, društvene, bilo koje probleme. Moji radovi jesu nekada estetizirani, lijepi su na zdovima, ali ja nisam figurativac, ja sam konceptualista, radim performanse – kazao je Čolaković.

Ovom prilikom, Erol Čolaković je zajedno s umjetnikom Peterom Grimanijem izveo i performans pod nazivom “Gola istina”, koji se sastoji i od video rada Petra Grimania i art-filma SANTA.

Posted by on 2017-03-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login