Otvorena izložba „Praški odrazi“

PRAŠKI ODRAZIIzložba radova stipendista Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, koji su od 1904. do 1920. školovani na Likovnoj akademiji u Pragu, otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu pod nazivom “Praški odrazi”.

Kustosica izložbe Ivana Udovičić izjavila je za Fenu da je izloženo oko 100 djela autora Pere Popovića, Todora Švrakića, Branka Radulovića, Jovana Bijelića i Koste Hakmana, od kojih je većina rađena tehnikom ulje na platnu, kao i određen broj crteža, skica i akvarela.

Dodala je da su na izložbi zastupljeni svi periodi i najreprezentativniji dio opusa petorice autora – od đačkih radova i prvih skica do remek djela koja su uvrštena u antologiju bh. slikarstva.

Autor predgovora za katalog izložbe Vojislav Vujanović istakao je da umjetnici čija su djela izložena svojom vrijednošću i stvaralačkom snagom urastaju u vertikalu duhovnih vrijednosti čitavog bosanskohercegovačkog prostora.

Naveo je da ova izložba omogućava da vidimo istinske početke razvoja likovne umjetnosti u BiH jer su trojica autora čija su djela izložena – Pero Popović, Todor Švrakić i Branko Radulović organizirala prvu izložbu domaćih slikara u BiH davne 1907.

Izložba će biti otvorena do 6. septembra.

Posted by on 2015-08-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login