Otvorena izložba “Sinagoge istočne i centralne Evrope 1781-1944

Izložba „Sinagoge istočne i centralne Evrope 1781-1944.“, autora Roudolfa Kleina, otvorena je večeras u Galeriji „Novi Hram“ u Sarajevu.

Galerija Novi HramIzloženi panoi nude prikaze niza sinagoga istočne i centralne Evrope, uključujući  one sinagoge koje su još uvijek u upotrebi, kao i one  koje su u ruševnom stanju, te podsjećaju tako na nemjerljiv kulturni gubitak koji se desio u vrijeme holokausta.

– Sinagoga nije samo bogomolja, nego je to mjesto sastanka sa prijateljima, mjesto razmjene informacija, mjesto dogovora – kazao je Jakob Finci i dodao da je sinagoga jezgra židovskog intelektualnog i društvenog života.

Istražujući sinagogalnu arhitekturu u istočnoj i centralnoj Evropi, autor izložbe Rudolf Klein je tako pratio razvoj sinagoga od srednjeg vijeka do moderne, te je izdao i knjigu, a ova izložba je samo mali dio.

Govoreći o nekim zanimljivostima, Klein kaže da postoji velika razlika između sefardske i aškenaske sinagoge. Aškenaska sinagoga je nastala u srednjem vijeku na bazi njemačke arhitekture, odnosno, zapadnoevropske arhitekture, a sefardska sinagoga arhitektonski se oslanja na otomansku arhitekturu.

– Specifičnost sinagoge je ta da ona nije Božiji dom, to je mjesto okupljanja Židova, a i riječ „kneset“ znači mjesto okupljanja, kuća okupljanja – kazao je u izjavi za medije Klein.
Izložbu je otvorio mađarski ambasador u BiH Jozsef Negyesi.

Izložba će biti otvorena do 24. februara, a potom, 26. februara seli u Banju Luku.

Posted by on 2015-02-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login