Pad kineskog izvoza izaziva zabrinutost za globalnu ekonomiju

Kina

Kina

Kina je u martu zabilježila pad izvoza od 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine u “šokantnom” kontrastu od predviđenog dvanaestpostotnog rasta, javlja Reuters.

Analitičari za trend krive jačanje juana, ali i cijene rada koje su dostigle i prestigle dobar dio zemalja koje pripadaju takozvanim “tržištima u izranjaju”.

Izvoz u EU je u martu pao za 19,1 posto, a u Japan za 24,8 posto. Prema podacima Carinske administracije, prošlog mjeseca je zabilježen i pad uvoza od 12,7 posto sugerirajući slabljenje domaće potražnje.

„To je jako loša brojka, puno gora od očekivane“, komentirao je podatke o izvozu Louis Kuijs iz podružnice RBS-a u Hong Kongu. “Ona predstavlja ‘zastave upozorenje’ za globalnu potražnju i kinesku konkurentnost”.

Slaba vanjska i unutarnja potražnja zabrinjava političare, navodi Reuters. Zamjenik kineskog premijera Wang Yang je početkom mjeseca rekao da vlasti moraju zaustaviti pad izvoza jer će on ugušiti ekonomski rast i ugroziti radna mjesta.

Wang je rekao da mjesni dužnosnici trebaju ponuditi “povlastice” koje ohrabruju privatne investicije s ciljem izvoza

Posted by on 2015-04-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login