Papa Franjo dolazi u Sarajevo: Akcenat na međureligijskom dijalogu

papa, SarajevoPoglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, najavio je u nedjelju u Vatikanu da će 6. juna ove godine posjetiti Sarajevo. On je pozvao vjernike na misi da mole za BiH i narode koji u njoj žive.

Apostolski nuncij Luigi Pezzuto, desna ruka pape Franje posjetio je u ponedjeljak Sarajevo kako bi dogovorio jednodnevnu posjetu. Pezzuto kaže da će prilikom posjete papa akcentirati međureligijski i ekumenski dijalog, te blagosloviti ovu zemlju.

“Govorio sam mnogo puta s njim o ovoj posjeti. Ima veliku želju da se susretne s narodom Sarajeva i svima u BiH. Vijest je službena, javna i sigurna. Nakon ovoga počinjemo proces priprema ovog papinskog putovanja. Riječ je o pastoralnom papinom pohodu. Sva putovanja koja papa vrši čini kao pastir katoličke crkve i na ova putovanja ne ide kao državni poglavar jer je to sekundarna dimenzija u odnosu na onu pastira univerzalne crkve”, rekao je nadbiskup Pezzuto.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dino Abazović kaže da posjeta pape Sarajevu, simbolu suživota, ali i stradanja, ima veliki značaj za BiH.

”Smatram da je ovo jako dobro odabran momenat i mjesto za posjetu naročito znajući cijelo vrijeme pontifikata pape Franje i njegovo istrajavanje na međureligijskim dijalozima. Pogledajte njegovu posjetu patrijarhu Bartolomeju i Turskoj u novembru prošle godine i sada simbolički Sarajevo koje ipak u svjetskim razmjerama ima jedan specifičan simbolički kapital međureligijskog i međuetničkog prožimanja i naravno simbolički kapital jedne zemlje koja je prošla kroz brutalan rat. Tako da ta jednodnevna posjeta BiH sigurno nije slučajna i mislim da ima veoma važan ne samo domaći nego i međunarodni značaj”, kaže Abazović.

Generalni tajnik Biskupske konferencije u BiH Ivo Tomašević kazao je da je posjeta pape Franje BiH znak koliko mu je stalo i do naroda u BiH i do boljitka u zemlji koja je protekle dvije decenije prolazila kroz teška iskušenja.

”Papa koji malo hoda u pohode izabrao je upravo Sarajevo i BiH da dođe, to je samo znak koliko mu je stalo i do crkve ovdje i do naroda, ali i do boljitka u BiH.”

Povodom papinog dolaska Rijaset islamske zajednice BiH izdao je saopštenje u kojem se između ostalog stoji da pozdravljaju otvorenost BiH prema svim ljudima dobrih namjera posebno onih koji potiču razumijevanje među ljudima i napredak društva. U tom kontekstu gledaju i na dolazak pape Franje u Sarajevo.

“Želimo mu dobrodošlicu i nadamo se da će njegova posjeta biti korisna za našu državu i sve njene građane, posebno za jačanje međureligijske saradnje i razumijevanja među vjernicima različitih religija”, stoji u saopštenju Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kaže da pripreme za papin dolazak počinju već od danas te da će nastojati da osim zvaničnika i vjerskih autoriteta papu vide i oni na koje je posebno osjetljiv.

”Papa posebno ima osjećaj za siromahe, zato i dolazi u BiH, jer smo svi skoro u toj razini,” našalio se kardinal Puljić i dodao da će nastojati svakako da se siromašni, naročito oni koji posebno trpe imaju susret s papom, te da njegov dolazak daje ohrabrenje i pozitivnu energiju koja će odagnati letargiju i depresiju koju u koju su zapali građani u BiH.

Odluka o dolasku pape u BiH uslijedila je mjesec dana nakon što ga je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović pozvao. Papa Franjo namjeravao je doći i prošle godine, ali je iz sigurnosnih razloga posjeta odgođena.

rse / bih-x

Posted by on 2015-02-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login