Park prirode Hutovo blato obilježava 20 godina postojanja

Hutovo blato

Hutovo blato

Prilikom obilježavanja 20. godišnjice Parka prirode Hutovo blato i Svjetskog dana okoliša, J.P. Park prirode Hutovo blato i WWF Adria organizirali su dan otvorenih vrata parka.

Cilj događaja pod sloganom “Dođite i doživite iskonsku prirodu u vašem dvorištu“ bio je upoznati širu javnost o dobrobitima koje im pruža ovo iznimno prirodno područje.

U posljednje dvije decenije Park prirode Hutovo blato suočio se s brojnim izazovima, a pritisci na njegove ekosisteme svake se godine povećavaju, posebno zbog razvoja hidroenergetike u slivu Neretve i Trebišnjice. Stoga su uprava parka i WWF taj dan posvetili održivom upravljanju njegovih najvrjednijih prirodnih resursa – močvara, koje i jesu pod najvećim pritiskom.

Ekosistemi Hutovog blata jedni su najproduktivnijih u BiH i nude cijeli spektar privredno značajnih usluga, od podržavanja turizma, poljoprivrede i ribolova, do pročišćavanja voda i ublažavanja poplava.

Tom prilikom WWF i PP Hutovo blato predstavili su Akcijski plan za revitalizaciju močvara, čija se površina od izgradnje hidroenergetskih postrojenja u slivu Neretve i Trebišnjice drastično smanjila. Izgradnjom hidroelektrane Dabar unutar projekta Gornji horizonti i preusmjeravanjem dodatnih količina podzemnih voda, močvare Hutovog blate, a s njima i brojne biljne i životinjske vrste, mogle bi potpuno nestati.

„WWF je danas premijerno prikazao film o utjecajima hidroenergetike na močvare Hutova blata kako bi stručnoj, ali i općoj javnosti objasnili ovaj velik problem. Izgradnja hidroelektrana i prateće infrastrukture prouzrokovala je zarastanje močvara, podizanje dna i nestanak brojnih vrsta ptica, vodozemaca i biljaka. Ukoliko želimo spasiti ovo iznimno prirodno područje potrebno je usvojiti snažne mjere sanacije tih ekosustava, a to je moguće samo suradnjom svih sudionika, od lokalnih i federalnih vlasti, do elektroprivreda koje koriste te vode“, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a.

Na događaju su predstavljeni i službeni rezultati WWF-ovog Izvjštaja o stanju planeta (Living planet Report) za BiH te rezultati zimskog brojanja ptica uz film „Ptice Hutovog blata“. Organizirana je i prva međunarodna umjetnička kolonija iz kiparstva, slikarstva i fotografije pod vodstvom profesora iz UWC i Srednje likovne škole. Kroz umjetničke radionice za djecu, vožnje brodicama, biciklističku utrku, bazar lokalnih proizvođača te kulturni i muzički program brojno stanovništvo moglo je iskusiti sve dobrobiti Hutova blata, priopćeno je iz WWF-a.

Posted by on 2015-06-07. Filed under Čapljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login