Pink Floyd sprema novi album: Rijekom bez kraja u 21. vijek

Pink Floyd, The Endless River

Pink Floyd, The Endless River

Mnoge fanove obradovala je vijest da bend Pink Floyd sprema novi album. “The Endless River” prvo je njihovo studijsko izdanje još od 1993. godine, kada su objavili album “The Division Bell”, piše Stereogum.

Objevljeno je da će u pitanju biti dvostruko LP izdanje sa 18 pjesama, od kojih je tekst za jednu (Louder Than Words) pisala Poli Samson, supruga Davida Gilmoura.

Prema  najavama benda, “The Endless River” je svojevrsni omaž njihovom prijatelju i multiinstrumentalisti Richardu Wrightu, koji je izgubio bitku protiv raka 2008. godine.

Na albumu se nalazi muzika koju je bend snimao još tokom rada na albumu “The Division Bell”, a tu su i pjesme kojima je doprinos muziciranjem dao i sam Wright prije smrti.

“Slušali smo dvadeset sati snimljenog materijala na kojem nas trojica sviramo i odabrali smo stvari koje smo željeli ponovo da odsviramo za novi album. Protekle godine dodali smo nove dijelove, neke pjesme smo ponovo snimili i uz pomoć tehnologije dovršili album Pink Floyda za XXI vijek. Kako je Riki otišao, a sa njim i svaka njegova šansa da uradi nešto slično, činilo nam se ispravnim da i ovaj remasterizovani rad postane dio našeg repertoara”, izjavio je Gilmour.

Nick Mason jasno stavlja do znanja da je ovaj album posveta Wrightu: “Mislim da je album dobar način da odamo počast onome što je on učinio i načinu na koji je svirao čineći srce zvuka Pink Floyda. Slušajući ponovo te snimke zaista sam shvatio koliko je on bio poseban igrač.”

Kao producenti albuma, koji bi trebalo da bude zvanično objavljen početkom novembra, potpisuju se Phil Manzanera, Andy Jackson i Youth.

TRACKLIST:

SIDE 1:
01 “Things Left Unsaid”
02 “It’s What We Do”
03 “Ebb And Flow”

SIDE 2
04 “Sum”
05 “Skins”
06 “Unsung”
07 “Anisina”

SIDE 3
08 “The Lost Art Of Conversation”
09 “On Noodle Street”
10 “Night Light”
11 “Allons-y (1)”
12 “Autumn ’68″
13 “Allons-y (2)”
14 “Talkin’ Hawkin’”

SIDE 4
15 “Calling”
16 “Eyes To Pearls”
17 “Surfacing”
18 “Louder Than Words”

Posted by on 2014-10-18. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login