Piramide u Sudanu: Zaboravljeno blago drevnog Meroea

piramide, Sudan

piramide, Sudan

Male, stepenaste piramide koje se uzdižu iz pustinjskih brijegova sjevernog Sudana, liče na one u susjednom Egiptu, ali za razliku od čuvenih piramida u Gizi, prilično su neposjećene.

Piramide u drevnom sudanskom gradu Meroe, oko 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Kartuma, turisti rijetko posjećuju, iako se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine, poput onih u Egiptu.

Sankcije protiv vlade dugogodišnjeg predsjednika Sudana Omara el Bashira zbog dugotrajnih unutrašnjih konflikta u toj zemlji ograničile su njen pristup stranoj pomoći i donacijama, a istovremeno su ugrozile i turizam.

Mjesto na kojem su piramide, poznato je kao Ostrvo Meroe, jer je u antičko doba oko njega proticala rijeka koja je odavno presušila, nekada je bilo rezidencija vladara Kuš kraljevstva, poznatog kao crni faraoni.

Njihove piramide, visoke u rasponu od šest do 30 metara, izgrađene su između 720. i 300. godine prije nove ere. Ulaz u njih je obično okrenut ka istoku, u znak pozdrava izlazećem suncu.

Piramide imaju dosta dekorativnih elemenata, inspirisanih faraonskim Egiptom, Grčkom i Rimom, što ih, kako navodi Agencija UN za kulturu, čini neprocjenjivim vrijednostima.

Pretjerano nestrpljivi arheolozi su, međutim, u 19. vijeku otkinuli sa nekih piramida zlatne listiće, a neke ukrase potpuno uništili, rekao je direktor Nacionalnog muzeja Sudana u Kartumu, Abdel-Rahman Omar.

Nedavno je samo par turista i bijelih kamila primjećeno na tom mjestu, koje nadgleda šačica pripadnika bezbjednosnih snaga.

Sudanska turistička industrija uništena je ekonomskim sankcijama uvedenim zbog konflikata u Darfuru i drugim regionima.

Katar je u posljednjih nekoliko godina obećao 135 miliona dolara za renoviranje i podršku sudanskim antikvitetima.

Omar je, međutim, ukazao da Sudan i dalje godišnje ima samo 15.000 turista.

Posted by on 2015-04-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login