Plenum građana Mostara utvrdio 10 zahtjeva i formirao Koordinacijski odbor

Mostar, PlenumNa večerašnjem sastanku Plenumu građana i građanki Mostara, na kojem je prisustvovalo oko 200 osoba, formiran je Koordinacijski odbor Plenuma te je utvrđeno 10 zahtjeva koje će uputiti nadležnim institucijama.

Plenum građana i građanki Mostara zahtjeva smjenu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta, reviziju privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, izmjenu Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom na nivou Hercegovačko-neretvanskg kantona, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije

“Građani i građanke Mostara glasanjem su izabrali Koordinacijski odbor Plenuma građana koji će direktno raditi na realizaciji usvojenih zaključaka i kontaktirati sa svim nadležnim institucijama”, kazao je u izjavi za novinare član Koordinacijskog odbora Plenuma građana Zdravko Puvača.

U Koordnacijski odbor izabrani su: Zdenko Bubaš, Frančeska Bojčić, Zdravko Puvača, Denis Pajić, Muharem Hindić, Amer Bahtijar, Nadir Frlj, Feđa Fajić, Rešid Babović, Sandro Rozić i Karlo Grabovac.

Protest građana nastavlja se sutra na Španskom trgu u 16 sati, a nakon čega će u 17 sati u OKC-u Abrašević ponovno zasjedati Plenum građana i građanki Mostara.

[nggallery id=17]

Posted by on 2014-02-13. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login