Počela rekonstrukcija ljetne scene na tvrđavi “Kastel”

Banja Luka, Kastel

Banja Luka, Kastel

Započela je rekonstrukcija dijela tvrđave “Kastel”, cjeline 2 – kulturni centar. U okviru radova, planirana je obnova kula 3 i 4, sjevernog i istočnog bedema između ulaznih kapija, te dijela bastiona i bedema koji su sastavni dio cjeline 2.

-Poslije završetka cjeline 9, počeli su i radovi na cjelini 2. Uz sredstava Evropske unije i učešće Grada Banja Luka na ove dvije lokacije ukupno ćemo uložiti oko deset miliona KM. Od ovog iznosa ulaganje Grada je oko dva miliona KM, što se odnosi na tehničku dokumentaciju i izgradnju trafostanice i vrelovoda – kazao je gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je danas, 14. maja sa predstavnicima izvođača radova, nadzora i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa obišao tvrđavu “Kastel” i ozvaničio početak radova na cjelini 2 rekonstrukcije tvrđave.

Prema njegovim riječima, tražiće se sredstva i iz drugih izvora i svaka od cjelina tvrđave nalazi se u Planu kapitalnih investicija Grada Banja Luka.

-Koristićemo svaku priliku da razgovaramo sa potencijalnim investitorima koji u neku od ovih cjelina mogu i samostalno da ulažu po osnovu javno-privatnog partnerstva – naglasio je gradonačelnik, i podsjetio da je Grad Banja Luka poslije nekoliko godina potražnje dobio na upravljenje tvrđavu “Kastel”, čime su se stekli uslovi za proces obnove.

-Rekonstrukcijom cjeline 2 imaćemo kvalitetnije uslove za održavanje kulturnih dešavanja u okviru ljetne scene. Rok za završetak radova je mart iduće godine – kazao je gradonačelnik, i najavio da bi sa rektorom Univerziteta trebalo da dogovori korištenje prostora Univerzitetskog kampusa kao zamjenske lokacije za održavanje manifestacija koje su se tokom ljeta dešavale na „Kastelu“.

U ime izvođača radova – preduzeća “Koto” iz Beograda, Zoran Miladinović kazao je da će se potruditi da radove okončaju do zime.

Milijana Okilj iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa kazala je da je tvrđava „Kastel“ mjesto osnivanja grada Banje Luke i okosnica njenog urbanog razvoja.

Podsjetila je da je prije dvije godine započela obnova “Kastela” i prema njenim riječima – ovo je svakako veliki poduhvat za Grad, a prvenstveno za očuvanje tvrđave “Kastel” koja je jedan od najvrednijih kulturno-istorijskih dobara na teritoriji Banje Luke.

Posted by on 2015-05-15. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login