Počeli ‘sudbonosni’ izbori u Kataloniji

izbori, KatalonijaDanašnji izbori u Kataloniji su najvažniji otkako je ona 1980. dobila nazad svoju autonomnu vladu Generalitat.

Otvorila su se birališta u nedjelju u Kataloniji na regionalnim izborima za regionalni parlament i vladu koji će onda odlučivati o prijedlogu da ta španska pokrajina postane nezavisna i izdvoji se iz sastava Španije najkasnije do 2017. godine.

Glavna lista pristaša nezavisnosti Junts pel si (Zajedno za ‘da’), koje je čelnik katalonski predsjednik na odlasku Artur Mas, želi pokrenuti proces odcjepljenja ako zajedno s drugom takvom listom CUP (krajnja ljevica) osvoji apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu.

Oko 2.700 biračkih mjesta bit će otvoreno do 20.00 sati po mjesnom i po srednjoeuropskome vremenu, a prvi podaci o izlaznosti bit će poznati u 14.00 sati.

Kako navode ankete, dvije liste koje su za nezavisnost mogle bi dobiti većinu mjesta (68 od 135). Regionalnu vladu od 2010. predvodi Artur Mas (desni centar). Ovi izbori su najvažniji otkako je Katalonija 1980. dobila nazad svoju autonomnu vladu Generalitat, prenosi agencija Hina.

Španski premijer Mariano Rajoy se žestoko protivi ideji da Katalonija bude nezavisna i govori da je to “besmislica”.

Rajoyev čvrst stav protiv odcjepljenja Katalonije ima potporu čelnika diljem Evrope koji su svjesni da bi bilo kakav ustupak Kataloncima mogao potaknuti nadu kod ostalih secesionističkih pokreta u Evropi.

Katalonija je najbogatija španska regija i sudjeluje u BDP-u zemlje s 20 posto.

Posted by on 2015-09-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login