Počinje potraga za izgubljenim kontinentom

moreNaučnici će se otisnuli u istraživanje “izgubljenog kontinenta” Zelandije, podvodne mase istočno od Australije koja nikada nije bila detaljnije ispitana.

Istraživački tim će pokupiti uzorke sedimentnih i drugih stijena duboko u moru da bi otkrili kako se region ponašao tokom desetina miliona godina. Moći će da istraže istoriju okeana, ekstremne klimatske uslove, živi svijet dna mora, tektonske ploče i zone u kojima nastaju zemljotresi.

Nevil Ekson, sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da će dvomjesečna ekspedicija pomoći boljem razumijevanju velikih promjena u tektonskoj konfiguraciji koje su počele prije oko 53 miliona godina.

Otprilike u to vrijeme je nastao pacifički “Vatreni prsten”, zona sa najviše vulkana i zemljotresa u svijetu.

Zelandija, čiji je najveći dio ispod južnog Pacifika, bila je dio superkontinenta Gondvane od kog se odvojila prije oko 75 miliona godina. Imala je površinu od oko pet miliona kvadratnih kilometara.

Neki naučnici, koji su u februaru iznijeli predlog da se Zelandija proglasi novim kontinentom, naveli su da je riječ o jasno određenom geološkom entitetu koji zadovoljava sve kriterijume kao i ostali kontinenti na Zemlji, uključujući nadmorsku visinu, jasnu geologiju, definisano područje i koru deblju od one na dnu okeana.

Posted by on 2017-07-29. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login