Ponovo uspostavljena linija Beograd – Sarajevo

voz, BiHDirektor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović inicirao je, na sastanku sa direktorom Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine Nijazom Puzićem, uspostavljanje redovnog putničkog saobraćaja na relaciji Beograd – Sarajevo i najavio zakazivanje zvaničnog sastanka sa Hrvatskim željeznicama, na kojem bi se razgovaralo o tome.

Visoka cijena Hrvatskih željeznica na ime nadoknade za pristup njihovoj infrastrukturi bila je razlog što do sada nije ponovo u saobraćaj uveden putnički voz između Beograda i Sarajeva, navodi se u saopštenju Željeznica Srbije.

“Interesovanje putnika za ovaj voz postoji i moramo naći rješenje za njegovo ponovno uvođenje u saobraćaj”, poručio je Simonović.

Čelnici dvije željezničke uprave saglasili su se da je neopodno smanjiti zadržavanje putničkih i teretnih vozova na granicama, kako bi se povećala konkurentnost na transportnom tržištu i da u skladu sa tim treba pokrenuti odgovarajuće aktivnosti državnih organa.

Željeznice Srbije i Federacije Bosne i Hercegovine saglasne su da se međunarodnim komercijalnim ugovorom o prevozu izbjegnu posrednici u organizaciji teretnog saobraćaja, istakli su Simonović i Puzić.

Posted by on 2014-01-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login