“Posljednje pismo” otvara 7. Festival turskog filma

film

film

Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini organizira sedmi put zaredom Festival turskog filma koji će biti održan od 22. do 27. aprila u Sarajevu, a od 28. aprila do 2. maja u Zenici.

Svečana ceremonija otvorenja 7. festivala turskog filma bit će održana 22. aprila u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a u okviru ceremonije bit će prikazan film “Posljednje pismo” reditelja Özhana Erena, koji je prije nekoliko sedmica imao premijeru u Turskoj, saopćeno je iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Tokom 7. festivala turskog filma, bit će prikazano šest filmova novije produkcije poznatih turskih reditelja. Filmska publika imat će priliku pogledati filmove “Čudo” reditelja Mahsuna Kırmızıgüla, “Ljubav voli slučajnosti” reditelja Ömera Faruka Soraka, “San leptira” reditelja Yılmaza Erdoğana.

Također, tokom festivala bit će prikazan i film “Bilo jednom u Anadoliji” režisera Nuri Bilge Ceylana. Tokom Festivala, prvi put u Bosni i Hercegovini zvanično će biti prikazan film “Fatih 1453” reditelja Faruka Aksoya, najskuplji i najgledaniji turski film svih vremena, navodi se u saopćenju.

Od četvrtka, 23. aprila filmovi će se prikazivati u sarajevskom Kinu “Meeting point”.

Tako će filmska publika 23. aprila u terminu od 20.00 sati moći pogledati film “Ljubav voli slučajnosti”, dok će 24. aprila u istom terminu biti prikazan film “San leptira”.

U Kinu “Meeting point” 25. aprila bit će prikazan film “Fatih 1453”, a u 26. aprila film “Bilo jednom u Anadoliji”.

U ponedjeljak, 27. aprila u Kinu “Meeting Point” bit će dvije projekcije. U terminu od 18 sati gledatelji će moći pogledati film “Posljednje pismo”, dok će u terminu od 20 sati biti prikazan film “Čudo”.

Nakon Sarajeva, Festival turskog filma bit će održan i u Zenici. Tokom pet dana u Miltiplexu “Ekran” bit će prikazano pet filmova. Zenička publika će 28. aprila od 19 sati moći pogledati film “Fatih 1453”. Dan kasnije u terminu od 18 sati bit će prikazan film “Čudo” , a 30. aprila u istom terminu film “San leptira”.

Filmska publika će 1. maja u terminu od 18 sati moći vidjeti film “Posljednje pismo”. Posljednjeg dana Festivala u Zenici, u subotu 2. maja na rasporedu su dvije projekcije. U terminu od 16 sati bit će prikazan film “Fatih 1453”, za koji već sada vlada veliko interesovanje zeničke publike, dok će u terminu od 18.15 sati biti prikazan film “Ljubav voli slučajnosti”.

Svi filmovi su titlovani na B/H/S i engleskom jeziku. Ulaz u Kino “Meeting point” i Multiplex “Ekran” za posjetitelje je besplatan.

Posted by on 2015-04-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login